Преговори за финансите! БСП с революция за доходите на младите

Социалистите искат 9% ДДС за лекарствата и вдигане на минималната заплата

Преговори за финансите! БСП с революция за доходите на младите | StandartNews.com

Революционно предложение за доходите на младите хора у нас, направи БСП по време на преговорите за кабинет. В момента текат разговорите в сектор  „Финанси”.

За да се задържат в България младите, социалистите настояват хората до навършване на 26 г. да не плащат данък върху доходите си. В помощ на семействата пък БСП иска безплатни детски градини и ясли.

9% ДДС за лекарствата и стоките от първа необходимост, което би струвало 300 млн. лв. на бюджета, предложи още от името на БСП Орлин Ваташки. Румен Гечев допълни, че само в България и Дания има единна ставка на ДДС в Европа.

В БСП настояват минималната работна заплата още догодина да се увеличи поне на 700 лв., а след това да бъде около 50% от средната заплата за предходната година. Предлага се още въвеждането на семейно подоходно облагане като за всяко дете се предвиди помощ от 550 лв. до навършването на пълнолетие.

Да се увеличат вноските за пенсия, за да се укрепи пенсионната система като още от догодина максималният осигурителен доход да се вдигне поне на 3400-3500 лв. при 3 хил. лв. в момента, предложи още Румен Гечев.

България да заложи подобно на други европейски страни на по-голям дефицит в бюджета като използва парите, за да осигури повече социални помощи и подкрепа за бизнеса в коронакризата, настоя Гечев. Според него не е проблем да има 4-5% дефицит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай