Предупреждение. Коя е скритата цел на Скопие към България

Посочи я Виктор Стоянов, учредител и председател на Фондация “Македония”.

Предупреждение. Коя е скритата цел на Скопие към България | StandartNews.com

“Моето мнение, както и позицията на Фондация “Македония”, е, че смекчаване на заявените от България позиции и твърди, ясни искания, не би довело до по-лесен живот за етническите българи в Република Северна Македония. Натискът върху тях идва от институциите.

Няма причина той да спре или да намалее, ако Република Северна Македония има зелена светлина за преговори за членство в Европейския съюз, както имаше през 2017-2018 година.

Тогава натискът не беше различен. Не смятам, че трябва да променяме нашите позиции, които сме заявили ясно”, коментира пред ФАКТИ Виктор Стоянов,учредител и председател на Фондация “Македония”.

“Преди дни за пръв път в заседание на Европейския съвет в Брюксел въпросът за Северна Македония дори не беше поставен на България. Не мога да кажа, че има натиск върху България по този въпрос, тъй като България се аргументира много точно.

Искаме права за българите в Северна Македония днес - гражданите на Република Северна Македония, които имат българско самосъзнание, да бъдат включени в Конституцията им като народ, който участва в състава на македонското общество.

Нашата позиция е ясна. Да търсим други подходи, свързани с икономика, е положително. Тези подходи обаче няма как да изменят основните ни искания.

Не би трябвало гражданите на Република Северна Македония, но най-вече политиците и властта там, да си мислят, че ако се сработим добре по икономически въпроси, ще забравим нашите основни искания, свързани с правата на хората, с включването на българите в Конституцията, със спирането на възпитание в омраза и шовинизъм у децата, с промяна на учебниците, с промяна на исторически поглед, който в момента е антибългарски, със спирането на унищожението на културно-историческото наследство на българския народ на територията на Република Северна Македония”, категоричен е той.

“Унищожението на военно-историческото българско наследство там е системно. Винаги съм казвал, че ние нямаме толкова исторически конфликт с Република Северна Македония, колкото огромен проблем със системното унищожение на всичко българско там и възпитанието на децата в антибългарски чувства”, обясни той.

Председателят на Фондация “Македония” определи исканията на България към Северна Македония като три основни: “Първо, правата на българите и вписването им в Конституцията. Второ, спиране рушенето и запазването на българското историческо наследство. Трето, промяна на учебниците, за да спре възпитанието в шовинизъм на децата”.

Голямата цел на скритата държава в Скопие пък е да се унищожи това историческо наследство, за да може връзката с България да се скъса напълно и в подрастващите и децата да се възпита омраза към България, което е в ход, за да се чувстват те нещо различно от българи, но не само - също така и да мразят българите, да има шовинизъм между двата народа.

Това са целите на дълбоката държава в Скопие, затова Република Северна Македония има наложено вето от България. Това вето не трябва да се премахва, докато не се разрешат тези проблеми”, категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай