Приемаме военноморски център на НАТО във Варна

Страната ни обеща да продължи да инвестира в отбрана

Приемаме военноморски център на НАТО във Варна | StandartNews.com

Съединените щати приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна. Идеята ще подкрепи инициативата на НАТО за т. нар. адаптирано предно присъствие. Двете страни изразяват и желание да си сътрудничат допълнително, за да засилят колективната сигурност по югоизточния фланг на НАТО. Това се казва в съвместно изявление на българското и американското правителство, разпространено след срещата на Бойко Борисов и Доналд Тръмп в Белия дом.

България ще продължи да инвестира в модернизацията на въоръжените си сили, подобряването на оперативната съвместимост и изпълнението на декларираните цели на НАТО.

Съединените щати, от своя страна, поемат ангажимент да предоставят помощ в областта на сигурността, да улеснят достъпа до модерни отбранителни технологии, както и да разширят обхвата на военните учения и обучението.

В изявлението се подчертава готовността за съвместна работа за диверсификацията на газовите доставки и на ядрено-енергийния сектор на България. Вашингтон декларира, че ще подкрепи страната за справянето с корупцията.

В последното изречение на съвместното изявление се казва, че двете страни възнамеряват да си сътрудничат и в защитата на медийните свободи.

"Съединените американски щати са важен стратегически партньор на България и ние отдаваме голямо значение на развитието на двустранните търговско-икономически връзки“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с представители на Американската търговска камара. Това e най-влиятелната представителна организация на американския бизнес, в която членуват 300 000 компании от едрия и среден бизнес в страната, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

"Значителен потенциал за инвестиции от Съединените щати има във високотехнологични сектори като информационните и комуникационните технологии, аутсорсинга на бизнес процеси, машиностроенето, електротехниката и електрониката“. Това обяви още премиерът Борисов.

По данни на българското Министерство на икономиката, през 2018 г. търговията със стоки със САЩ е достигнала стойност от над 975 млн. щатски долара, а износът ни е на стойност от над 633 млн. щатски долара (без услугите).

По оценка на Българската агенция за инвестиции, общият обем на преките американски капиталовложения в България за периода 1996-2016 г. е 1 милиард и 690 милиона евро. Така САЩ се нареждат на 9-то място по преки чуждестранни инвестиции у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай