Правната комисия прие промени в изборните правила

Всички с изтекли документи за самоличност ще могат да гласуват с тях

Правната комисия прие промени в изборните правила | StandartNews.com

Парламентарната правна комисия одобри на първо четене поправки в Закона за извънредното положение, които дават възможност на карантинираните в деня на вота граждани да гласуват. За бяха 14, а 7 бяха против, нямаше въздържали се, предаде БТА.

Гласуването ще става с подвижни избирателни кутии или в отделни избирателни секции. В болниците, в които има болни с COVID-19, ще има отделни избирателни секции.

ЦИК трябва не по-късно от 50 дни преди изборите да приеме правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантира животът и здравето на избирателите и членовете на избирателните комисии. Освен това броят на членовете в секциите за карантинираните трябва да е не по-малко от трима.

Всички с изтекли документи за самоличност ще могат да гласуват с тях, целта е да се избегне струпване пред органите на МВР.

Централата избирателна комисия обаче поиска проектът, внесен от ГЕРБ и ОП, за провеждането на изборите в епидемична обстановка да се прецизира. Становището й пристигна в парламентарната комисия по време на дебата, свързани с промените. ЦИК поиска здравните правила за провеждане на изборите да бъдат изготвени от министъра на здравеопазването и НОЩ, които да се включат в методическите указания. От ЦИК искат още в законопроекта да се посочи Министерския съвет като органа, който ще обезпечи предпазните средства за защита на избирателите и членовете на СИК.

До пристигане на становището на изборната комисия в парламентарната комисия, се завърза спор за това дали управляващите целят действително това или властта прехвърля цялата отговорност на ЦИК, предаде News.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай