Купуваме 8 F-16 за $1,2 млрд. (ОБНОВЕНА)

Шест едноместни и 2 двуместни изтребителя F-16 блок 70 ще купи България от "Локхийд Мартин"

Купуваме 8  F-16 за $1,2 млрд. (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

6 едноместни и 2 двуместни самолета F-16 ще получим до 2023 г. в различни периоди. Те са с възможности въздух-въздух, въздух-земя, плюс разузнавателни способности. За пакета, който получаваме, ще платим милиард и двеста милиона долара (точната сума е 1 251 256 долара). Това обяви пред журналисти в МС заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов след като правителството одобри сделката за закупуване на изтребители F-16.

Правителството даде мандат на министъра на отбраната Красимир Каракачанов да подпише договор за доставка на изтребители F-16 и необходимото оборудване, каза Атанас Запрянов на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет

Заместник-командирът на ВВС генерал Петьо Мирчев уточни: "В тази цена, която съобщи заместник-министър Запрянов, е включено абсолютно всичко, вкл. наземно оборудване, включително тренажори за обучение на летателен и на инженерен състав".

"И най-после се случи една дългогодишна мечта на ВВС, която ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от НАТО", каза началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. "И нашите ВВС да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално, както нашите колеги. Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта за ВВС няма да спре процесите за другите два проекта - за бойната машина на пехотата и за ВМС.  Надявам се да има добри новини и за тях, и финансирането на тези проекти ще продължи, както и за по-малките", добави ген. Боцев.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов, посочи следващите стъпки за узаконяването на сделката: "Необходима е ратификация от НС, което е съпътствано от приемане на промени в бюджета. Следващата седмица трябва да вляза в комисията по отбрана, след това, както е редът в НС, ще влезе в зала, но в кой ден, това е в прерогативите на председателя на парламента".

По изчисленията му цената на сделката може да падне под 1,2 милиарда долара. "Общата цена в четирите пакета за изтребителите и оборудването е 1,256 млрд. долара, но се намираме в процедура Конгресът на САЩ да поеме около 60 млн. долара допълнително. Ако тези приблизително 60 млн. бъдат одобрени от американския Конгрес, реално цената, която ще заплати България ще падне с милиони долари. Което на практика ще доведе до една цена под 1,2 млрд долара“, заяви военният министър. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай