Потресаващо! Сръбски лидер ни нарече фашисти

Това направи лидерът на Демократическата партия на сърбите в РС Македония Иван Стоилкови

Потресаващо! Сръбски лидер ни нарече фашисти | StandartNews.com

Сърбомакедонската истерия и лъжи срещу България продължават.

Лидерът на Демократическата партия на сърбите в РС Македония Иван Стоилкович отправи потресаващи, лъжливи и ужасяващи обвинения срещу България, наричайки я фашистка и геноцидна държава.

Сръбската държавна агенция "Танюг" веднага разпространи призива на Стоилкович да има "решителен отговор от страна на президента и премиера срещу непремерените изявления на българските официални лица" след поздравленията на македонското ръководство за Националния празник на сърбите в Македония - Свети Сава".

Лидерът отиде още по-далеч и каза, че "сърбите след 1941г. са били подложени на етническо прочистване". Според него "подобни изявления предизвикват безпокойство и разпалват национална омраза, която ги връща към неприятни спомени от миналото".

"Припомнянето на престъпленията на българските фашисти няма да остане без последствия, ако не попречим пътя на тази политика“, каза още Стоилкович.

В края на управлението на Никола Груевски стана ясно, че Иван Стоилкович, заедно със сръбския агент Горан Живайлевич, активно е участвал в нахлуването в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април 2017г.

По време на погрома на парламента бяха пребити над 100 души, включително и сегашния премиер Зоран Заев. Живайлевич бе сред тълпата и си направи селфи с тях. Веднага след това той бе изгонен от Скопие.

В разкритите по-късно документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в РС Македония и по-специално на Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, на самия Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич. Мирослав Лазански.

Всички те са участвали лично в пропагандната кампания в полза на режима на Никола Груевски.

В момента Лазански е сръбски посланик в Москва, където Иван Стоилкович бе на посещение организирано от Живайлевич и изгонения руски дипломат Владислав Филипов от Сараево през 2019г.  Преди това в продължение на 10г. Филипов действа в РС Македония, Косово и Албания, пише още БГНЕС.

 

.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай