Посланикът на САЩ: България може да постигне 2% разходи за отбрана до 2024 г.

Посланикът на САЩ: България може да постигне 2% разходи за отбрана до 2024 г. | StandartNews.com

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин заяви, че България е сред малкото съюзници в НАТО, вече създали постижим план за достигане на 2% от БВП за отбрана до 2024 година.

Сега планът трябва да бъде приведен в действие и да бъде постигнат реален прогрес. Увеличените разходи за отбрана и споделянето на тежестите ще бъдат ключов приоритет на САЩ и на предстоящата среща на върха в БрЕюксел, каза още той и поздрави България за плана и че е сред малцината съюзници, които вече са по пътя на изпълнението на този ангажимент.

По думите му предприемането на стъпки за реализиране на военните разходи преди срещата в Брюксел ще постави България в едно завидно положение.

"България е способна да извършва велики дела в рамките на постигането на целите на ЕС и НАТО. Тя притежава сила да вдъхновява и мотивира съседите си. Оптимист съм за двустранните ни отношения, за НАТО", заяви още дипломатът по време на лекция за НАТО и двустранното сътрудничество между България и САЩ, която изнесе във Военната академия "Г.С.Раковски".

Той напомни за предвидените в последните години средства за модернизиране на българските въоръжените сили, като по думите му пречки са отложили изпълнението на тези планове, а България продължава да разчита на оборудване от съветската ера. Той отбеляза, че инвестирането в модернизация не само изпълнява ангажиментите на България спрямо НАТО, но ще засили въоръжените сили на страната по много начини.

Рубин посочи придобиване на нови сухопътни бронирани машини, което по думите му ще помогне също за засилване на ролята на България в самия алианс, помагайки и за сигурността на българските граници и национална територия. За модернизирането на флота посланикът каза, че то ще помогне за охрана на бреговата линия и за по-засилено използване на добре тренираните български ВМС, както и за повече възможности за съвместни тренировки със съюзници и партньори. А нов, по думите на посланика, оперативно съвместим с НАТО изтребител ще даде възможност на талантливите пилоти от ВВС да тренират с повече съюзници и партниращи нации, включително повечето съседи. Рубин добави, че Гърция, Турция и Румъния използват Ф-16. Посланикът каза, че България решава кой е най-добрият избор, но отбеляза, че е ясно, че страната трябва да модернизира скоро ВВС заради сигурността на пилотите, както и за да намали зависимостта от Русия за военните си нужди.

Ерик Рубин каза, че за него, като американски посланик, е естествено да спомене американско оборудване, но модернизация и оперативна съвместимост с НАТО, какъвто и да е изборът на екипировка, са крайно необходими на България за изпълнение на ангажиментите към алианса.

Дипломатът обобщи, че преди срещата на върха на НАТО в Брюксел идния месец България е в позицията да се отличи сред съюзниците. С миналогодишното военно учение "Сейбър гардиън 17", успешното председателство на Съвета на ЕС и началото на подготовката за "Сейбър гардиън 19", България вече има едно "уникално резюме" сред съюзниците. Предприемането на действия сега във връзка с изпълнението на разходите за отбрана и модернизационните планове тъкмо преди срещата на върха, ще открои България и ще я постави в една изключително благоприятна позиция по време на срещата в Брюксел през юли, посочи Ерик Рубин.

По думите му САЩ застават до България в действията й за изпълнение на тези мерки, но само България и самите българи могат да вземат нужните решения.

"Както се вижда в последните 25 години, България е способна на големи постижения, когато се съсредоточи върху определена цел, каквито бяха членството в Европейския съюз и в НАТО. България също така показва способност да мотивира и вдъхновява своите съседи, които желаят да извървят нейния път. Очаквам с нетърпение да видя какви стъпки ще предприеме България в Алианса и като регионален лидер, и съм изпълнен с оптимизъм за бъдещето на страната, за нашите двустранни взаимоотношения, за всички наши страни в НАТО и за ролята на България в Алианса", добави посланик Ерик Рубин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай