Политолог: Предстои драма в БСП за евровота

Ако Станишев попадне в листата за евровота това ще "разбърка" БСП

Политолог: Предстои драма в БСП за евровота | StandartNews.com

Във връзка с предстоящите избори за Европарламент в БСП предстои да се случи драма, която е свързана с присъствието на Сергей Станишев в листата за вота, смята политологът Димитър Ганев от изследователския център „Тренд“.

„Ако той присъства в списъка, дори на 17-то място, вътрешнопартийната опозиция в изборния ден чрез  преференциално състезание ще опита да мобилизира усилията си с цел да нанесе удар на Нинова. Ако Станишев не е в листата, то част от структурите, които се контролират от вътрешната опозиция могат да не работят, което ще е негатив за самия изборен резултат“, отбеляза Димитър Ганев пред БНР.

Той заяви, че номинацията на Елена Йончева за водач на листата на БСП бе с цел начело да бъде острие на партията, което очакваше в атаките срещу ГЕРБ – оградата, драмата с магистралите и прочие.

„Йончева символизира стратегията на БСП за евроизборите, а именно дебатът да бъде изцяло подчинен на вътрешнополитическата ситуация. По този начин БСП смятат, че ще извлекат дивиденти, но това не е така“, подчерта Ганев.

Подредбата на кандидатите за евроизборите на ГЕРБ и СДС за мен не е никаква изненада. Фактически се заложи на стария отбор, а това, че няма знакова политическа фигура начело, означава, че ГЕРБ искат на тези избори сблъсъкът да е партиен, а не толкова междуличностен, коментира Ганев.

Според него българинът няма да погледне особено положително към имена като Габриел или Майдел в листата на ГЕРБ. „Но идеята на ГЕРБ е по-скоро битката да е партийна“, каза той.

Другият интересен момент е, че ГЕРБ търсят „регионализация“ - всеки от по-големите региони имат свой „представител“ в списъка с кандидати, като целта е да се ангажират максимално местните структури, смята политологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай