Политолог каза може ли да има устойчиво мнозинство

И 4-те партии, които водят преговори, имат интерес да няма повече предсрочни избори, каза Димитър Ганев

Политолог каза може ли да има устойчиво мнозинство | StandartNews.com

„И 4-те партии, които водят преговори, имат интерес да няма повече предсрочни избори.“ Това коментира пред bTV политологът Димитър Ганев.

„Защото има такива с по-ниски резултати от предишните избори, а в ПП са вперени всички погледи и всички сякаш очакват от тях поемане на отговорност за съставяне на кабинет“, смята още той.

Според него може да имаме устойчиво мнозинство поне в следващите няколко месеца.

При хипотетичен провал на първия мандат, може да последва връчване на втори за ГЕРБ, която няма да получи подкрепа в това НС и ще се стигне до трети, който може да е спасителен, но много големи шансове има да се случи кабинет с първия мандат, смята още Ганев.

По думите на Петър Чолаков формулата на коалиционното споразумение - ПП подписва с всеки един коалиционен партньор поотделно - е заимствана от света на бизнес преговорите.

"Това, което политологията казва за идеалния тип министър-председател, е един "пазарящ се" премиер в такава ситуация, човек, който може да лавира между много различни интереси. Мисля, че опитът на хора като Кирил Петков и Асен Василев ще бъде доста полезен“, обясни той.

„Тази форма е по-удачна за някои от формациите, нелесно ще е на част от ДБ да обяснят, че ще подписват споразумение с БСП, някой ще напомни на Трифонов, че е казвал, че коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС никога няма да направи. Такива двустранни договорености спасяват положението, и формациите ще могат да казват, че са в коалиция с ПП за определени политик“, добави Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай