Политическият фронт: Плаващи пясъци и неяснота

Нагласите са нестабилни, каза Боряна Димитрова

Политическият фронт: Плаващи пясъци и неяснота | StandartNews.com

Плаващи пясъци и пълна неяснота. Така социологът Боряна Димитрова, шеф на „Алфа Рисърч” описа политическата ситуация в момента. Преди ден агенцията й представи ново проучване, според което, ако изборите бяха сега, в народното събрание се класират 6 партии. За втори път Алфа Рисърч” напомпва подкрепата за Слави, Мая Манолова и градската десница, представяйки ги като сигурни и важни участници в новия парламент. Според данните от допитването ГЕРБ е първа, но разликата между нея и БСП е една около процент, на трето място е „Има такъв народ” на Слави Трифонов. Следват ДПС, Демократична България и Изправисе. бг като патриоти, вече без „Атака“, се оказват на границата за влизате в НС.

Ако изборите са сега парламентът ще бъде доста шарен, но той ще бъде шарен когато и да са изборите – предсрочни или редовни, коментира Боряна Димитрова пред бТВ.

Първи по личен рейтинг според проучването е Слави Трифонов. Следва го Мая Манолова. Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Иванов се нареждат трети, четвърти и пети.

„Проучването показва, че имаме нестабилни нагласи – малко плаващи пясъци по поредица от показатели, включително и електоралните нагласи. Изходът е дълбоко неясен и това създава тази несигурност в електоралните нагласи“, каза още Димитрова. Според нея много различни са политическите сили. „Ако за ГЕРБ и БСП обществото има своите представи, знае кои са им лицата и лидерите, то има и тотално неизвестни. За “Има такъв народ“ не знаем каква програма и какво лице ще има“, посочи Димитрова. По думите й това важи и за фигурата на Мая Манолова, но според проучването лидерите на двете най-неясни политически сили имат най-голям политически рейтинг.

„Имали сме и друг път лица, които се втурват на политическата сцена – те събират върху себе си фокуса на очакванията, после обаче идва отрезвяването в реалното политическо действие“, коментира Боряна Димитрова.  И каза, че подкрепата за партията може да не стигне тази на лидера.

„При „Има такъв народ“ степента на мобилизация е много по-ниска отколкото при други партии. Търсят се нови политически лица, този рейтинг е отражение на това“, смята Боряна Димитрова.

Проучването на „Алфа Рисърч” показва огромното разделение в обществото ни. Половина българи подкрепят протестите, останалите – не.

44 % от запитаните искат необходима незабавна оставка на правителството и предсрочни избори. Останалите не искат избори. Почти 25% смятат, че може да бъде съставен нов кабинет в рамките на този мандат. 31% подкрепят мандат на Бойко Борисов до край.

„Протестите започнаха със силна демократична и модернизационна заявка, но по начина, по който се развиха те дадоха тласък на популистко – леви проекти. Това, което е голямото предизвикателство е дали ще се появи силна алтернатива на ГЕРБ от дясно“, отбеляза Боряна Димитрова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай