Подслушвали Мая за преврат, то било пръскачка

Покрай офиса на "Изправи се.БГ" са подслушвани и журналисти, и обикновени граждани, твърди Манолова

Подслушвали Мая за преврат, то било пръскачка | StandartNews.com

Офисът на "Изправи се.БГ" е бил подслушван, твърди Мая Манолова след проверка на изтекли в публичното пространство документи.

Пред журналисти пред сградата на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства /СРС/, Манолова каза, че хора от екипа й са подслушвани от 17 август миналата година по подозрения за подготвяне на държавен преврат, като исканията, съответно разрешенията за прилагане на СРС са удължавани многократно, предаде БТА.

Периодът започва от летните протести и продължава през предизборната кампания за предишните парламентарни избори, отбеляза тя. Една от преписките и в момента е активна, искане за нейното удължаване е направено на 20 май, т.е. офисът на "Изправи се" може да бъде използван във всеки един момент и спрямо тях да се прилагат специални разузнавателни средства, посочи Манолова.

Покрай офиса на "Изправи се", който според прокуратурата и специализирания съд е организирана престъпна група, са подслушвани и журналисти, и обикновени граждани, каза Манолова.

Нашето настояване е проверката, тъй като надлежно сме поискали да бъде извършена проверка от бюрото за СРС, да бъде извършена незабавно, защото започва следваща предизборна кампания, добави тя.

Манолова каза, че ще отидат и при министъра на вътрешните работи да му представят документите.

Попитана дали имат отговор на заявленията за проверка дали са подслушвани, тя каза, че такъв няма. Официален отговор нямаме, но разполагаме с документи и такива документи бяха огласени от сайта bird вчера. Това са автентични документи, направихме справки и проверки, посочи Манолова.

Разговорите вътре са автентични, каза Тихомир Василев, предприемач, част от "Изправи се.БГ". По моята преписка са закачени 24 човека - всички от офиса, плюс външни хора и лични мои контакти, и журналистката Анелия Дулева, добави той.

Там единственият иструмент за държавен преврат се оказва една водна пръскачка, за която става дума как да бъде приложена, допълни Манолова по повод разговорите.

Ние твърдим, че и исканията, и разрешенията за прилагане на СРС за подслушване на хора от моя екип са незаконни. Никакви действия, които да подготвят държавен преврат, в исканията не са описани, следователно това са незаконни искания, каза Манолова.

Лидерът на партия Волт Настимир Ананиев коментира, че на 21 декември 2020 г. има искане от специализираната прокуратура да бъде подслушван със СРС и е подслушван до 10 февруари т.г. Тогава вървяха преговорите с Триото за съставяне на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" и също така за платформата, която трябваше да следи за честността на изборите между "Изправи се! Мутри вън!", "Демократична България" и "Има такъв народ", посочи той.

По думите му, всички хартиени и електронни носители се унищожават на 17 февруари, а на 20 май преписката е удължена.

В отговор на въпрос Манолова коментира и, по думите й, първата добра новина и посочи, че са осъдили Бойко Борисов за клевети преди втория тур на местните избори. Той ще плати 10 хиляди лева, с които децата от с. Волуяк ще имат детска площадка, добави Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай