Подписаха Брекзит без шампанско (ОБЗОР)

Ще останем приятели до края на света и дори един ден след това, каза Туск

Подписаха Брекзит без шампанско (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Юнкер и Борисов тъжни
  • Ще останем приятели до края на света и дори един ден след това, каза Туск

Сделката за Брекзит е факт. След 20 месеца тежки преговори европейските лидери подписаха споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. Това стана на извънредната среща на върха в Брюксел днес.

Доволни сме от постигнатия резултат, но денят е тъжен. Не е време нито за аплодисменти, нито за шампанско, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. И допълни: "Всички, изказали се на днешното заседание, изразиха тъга".
Дискусията на 27-те европейски лидери днес продължи по-малко от час. Новината за сделката бе съобщена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър. Още в събота Туск обяви, че споразумението има зелена светлина, след като Испания оттегли в последната минута ветото си за Гибралтар, а Великобритания обеща да води отделни преговори по въпроса.

Брюксел: Възможно най-добрата сделка

Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС на 29 март 2019 г. „Едно нещо е сигурно – ние ще останем приятели до края на света и дори един ден след това“, коментира Доналд Туск на пресконференцията след извънредната среща на върха. Юнкер пък допълни, че „всички европейски лидери са показали мъката си от случилото се и чувството е било взаимно.“ Той заяви: „Това е възможно най-добрата сделка за Великобритания, най-добрата възможна сделка за Европа. Това е единствената възможна сделка“.

Труден вот в британския парламент

За да влезе в сила, споразумението от 585 страници трябва да бъде ратифицирано и от британския, и Европейския парламент. Документът регламентира бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Одобрението му от британския парламент в началото на декември е доста трудна стъпка заради опозицията, която  премиерът Тереза Мей среща от депутатите, включително в собствената й Консервативна партия. Затова Юнкер призова британските депутати да ратифицират споразумението на премиера Тереза Мей.

Мей моли британците за подкрепа

Тереза Мей призова английската нацията да подкрепи нейния проект за Брекзит. Тя пусна открито писмо, публикувано от водещите неделни вестници. В него Мей заявява, че ще се бори с всички сили, за да убеди парламента да подкрепи споразумението.

Юнкер: Разводът е тъжен, но има остатъци на любов

Разводът е тъжен момент, както някои от вас знаят. Не вярвам, че Великобритания ще бъде като останалите чужди за ЕС държави, има остатъци от любов, коментира Юнкер. Той заяви, че най-голямата работа едва сега започва. И съобщи, че британските служители на ЕК ще запазят работата си в институцията. Винаги съм се радвал на професионализма на британците в Еврокомисията, даде оценката си Юнкер.

Барние: Оставаме партньори и приятели

Постигнатото споразумение е „честно и балансирано“, коментира и главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние. И той като Юнкер смята, че това е „най-добрата възможна сделка и за двете страни.“ „Ние ще останем съюзници, партньори и приятели“, подчерта отново Барние, като добави, че „Брекзит е изключително сериозна ситуация, но сделката предлага законова сигурност на всички, които са засегнати от създалата се несигурност.“

Меркел: Създадохме дипломатически шедьовър

Трагично е, че Великобритания напуска ЕС след 25 години, заяви на пресконференция и германският канцлер Ангела Меркел. Тя добави, че все още съжалява за решението на британците да напуснат ЕС след 45-годишно членство, съобщи Ройтерс. “Много още трябва да бъде направено, но мисля, че в крайна сметка, при тази трудна ситуация, без прецедент, ние създадохме дипломатически шедьовър. Никога преди не сме били в положение, когато страна-членка иска да напусне ЕС, но постигнахме споразумение, което балансира интересите и на двете страни и ги зачита и позволява, в същото време, да имаме близко партньорство, коментира Меркел.

Борисов: Денят е исторически, но в негативен план

Денят е исторически, но в негативен план. Така българският премиер Бойко Борисов, коментира сделката за Брекзит. Той участва в извънредната среща на върха в неделя за подписване на споразумението.
"Една държава, и то не каква да е, като Великобритания, напуска ЕС. Това е тъжен ден", каза Борисов пред журналистите в Брюксел. Той подчерта, че това далеч не е краят на целия процес. Първо британския и европейският парламент трябва да одобрят споразумението. След това предстоят 2 плюс 2 години за договаряне на бъдещите отношения.

Нямаме никакъв повод да кажем, че днес нещо добро се случва. Поне някакви правила са уредени за излизането, добави Борисов. По повод бъдещите отношения с Лондон той посочи, че ще се настоява за запазването на тясното сътрудничество по линия на специалните служби, на борбата с тероризма, неразпространението на ядрено оръжие, трафика на хора и наркотици, финансовите преводи. Според Борисов в тези области се предвижда Великобритания "буквално да е част от ЕС", защото има много мощни и добри служби, и е изключително важен партньор.

Трудно ми е да си представя как ще се развиваме занапред без Великобритания. Нашето желание би било да няма визи - това би било голямо връщане назад, заяви още Борисов.

Две български предложения влизат в споразумението

Две български предложения влизат в споразумението. Първото е свързано със сънародниците ни на Острова. За българските граждани, които живеят във Великобритания, за българските фирми и бизнес, положихме огромни усилия, каза Бойко Борисов. Той съобщи, че споразумението предвижда уреждането на статута на европейските граждани, които живеят, работят и учат във Великобритания, с реципрочни гаранции. Борисов изтъкна, че тук особена заслуга има посланикът ни в ЕС Димитър Цанчев. Приетият текст гласи: "Европейският съвет ще демонстрира особена бдителност по отношение на правата и интересите на гражданите, на необходимостта от поддържане на амбициозни условия за равнопоставеност". Това важи и за българските компании, базирани във Великобритания или имащи бизнес с нейни фирми.

Втората точка, издействана от страната ни, е за квотите на вредните емисии след напускането на Великобритания. България е работила заедно с Полша по въпроса. В момента, заради диверсификацията, поемаме всички плащания на вредните емисии, които са огромни. България и Полша са настояли да не плащаме и частта на Лондон след излизането на Великобритания от ЕС.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай