Пълна промяна във властта. Как се разместват агенциите?

Ето новите неща в изпълнителната власт

Пълна промяна във властта. Как се разместват агенциите? | StandartNews.com

Пълна промяна ще претърпи структурата на властта след влизането на Кирил Петков и Асен Василев в нея. Споразумението за новия кабинет предвижда разместване на държавните агенции и ведомства.

ВИЖ ОЩЕ: Най-чаканият документ. Вижте министрите и споразумението за кабинет

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) преминават от Министерство на земеделието към Министерски съвет.

Към Министерство на финансите отива Дирекция "Централно Координационно Звено" от МС, както и Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове".

ВИЖ ОЩЕ: Трите котви на кабинета "Петков"

Вицепремиерът по ефективно управление ще ръководи дирекция "Добро управление" в Министерски съвет, Института за публична администрация в МС; Дирекция "Модернизация на администрацията" в МС; Центровете за споделени услуги на база Дирекции "Човешки ресурси", "Информационни технологии", "Управление на собствеността", "Счетоводство" от всички ведомства към МС.

В ресора на вицепремиера по ефективно управление преминават още и "Български пощи" ЕАД, които досега бяха към Министерство на транспорта информационните технологии и съобщенията /МТИТС/, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, част от Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" от МРРБ. В ресора на новия вицепремиер преминава и Агенция по вписванията от Министерство на правосъдието /МП/.

Заместник министър-председател и министър на икономиката и индустрията ще поеме "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД от МТИТС.

"Държавна петролна компания" ЕАД се закрива.

Към Министерството на външните работи отива Държавна агенция за българите в чужбина от Министерския съвет. Към министъра на правосъдието преминават дирекция "Съдебна защита" от МФ. Към Министерство на здравеопазването преминават всички държавни болници.

На подчинение на министъра на иновациите и растежа ще са главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" от Министерство на икономиката /МИ/, дирекция "Насърчителни мерки и проекти" от МИ, Държавна агенция за научни изследвания и иновации от МС, "София Тех Парк" ЕАД, "Българска банка за развитие" ЕАД, "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, както и Българска агенция за инвестиции.

Към министъра на електронното управление преминава Държавна агенция електронно управление от МС, Дирекция "Информационни технологии" от МТИТС, "Информационно обслужване" АД.

Структурата на МС ще бъде реализирана без увеличение на общата щатна численост на държавната администрация, е предвидено в споразумението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай