Пълна мистерия с допуска на Рашков(ОБЗОР)

Знаел ли е министърът за отнетия достъп до класифицирана информация?

Пълна мистерия с допуска на Рашков(ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Знаел ли е министърът за отнетия достъп до класифицирана информация?

Знаел ли е вътрешният министър Бойко Рашков, че достъпът до класифицирана информация му е бил отнет? Кой уведомява хората, на които им еотнет допуска? Защо шефът на ДАНС чак сега обявява тази новина?

ВИЖ ОЩЕ: Рашков проговори за достъпа до информация

Отговорът на тези въпроси остава висящ вече денонощие, след като бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев изстреля новината на прощаване със службата, като обяви и срокът за отнемането – три години.

ВИЖ ОЩЕ: ДКСИ потвърди! Рашков няма достъп до информация

От запитване към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) става ясно, че достъпът до класифицирана информация на вътрешния министър и вицепремиер Бойко Рашков е отнет на 23 април 2019 г. Според Комисията, независимо, че срокът на отнемане не е изтекъл, като министър той позакон получава достъп отново за времето, през което заема поста, твърди БНТ.  Което предполага, че няма проблем със заемания от Рашков пост.

ВИЖ ОЩЕ: Скандалът расте. Радев се произнесе за Рашков

Отнемането е издадено от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), а ДКСИ не разполага с причините за него, пише още вотговора за националната телевизия.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Обещавам им, че ще имат проблем

От МВР отказваха да коментират казуса с отнетия достъп до класифицирана информация.Засега Бойко Рашков коментира случая само пред „Дневник“, като първо увери, че не е уведомен. А ден по-късно обвини спецслужбите, и специално ДАНС, че са се превърнали в „българския Франкенщайн“, затова „от тяхмогат да се очакват всякакви "изненади".

ВИЖ ОЩЕ: Скандалът с Рашков стигна до Брюксел

Една от мистериите в случая е защо допускът е бил отнет 4 месеца след изтичането на мандата му като ръководител на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). Тогава той е бил преподавател по наказателен процес в УНСС и така до юли 2020 г, когато е назначен в правния съвет на президента Румен Радев. Това е и основната защита на Рашков, че през този период не е имал достъп до тайни и не е знаел за отнемането. Той твърди още, че с напускането на Бюрото би трябвало допускът да му е автоматично прекратен.

ВИЖ ОЩЕ: ДАНС: Рашков е с отнет достъп до информация

Неясен остава и въпросът дали и кой е уведомил Бойко Рашков за отнемането. ДАНС и ДКСИ си прехвърлят топката. Бившият вече председател на ДАНС Димитър Георгиев обяви, че не е имало обжалване след това, което предполага, че уведомяването е извършено.  По закон обжалването се извършва пред ДКСИ, а след това и пред Върховния административен съд.

ВИЖ ОЩЕ: Рашков: 5 г. говоря за нарушения със СРС

Ако Рашков е имал отнет допуск и не е бил уведомен, това би било сериозно нарушение на закона. По същия начин - ако той е знаел за отнетия достъп, но е замълчал, разчитайки на законовите разпоредби, че в качеството сина министър той автоматически го получава отново, закононарушение също е налице.

ВИЖ ОЩЕ: Вижте защо бе уволнен шефът на ДАНС

В единия случай става сума за пълна непрозрачност и безконтролност на дейността на службите. А в другия – въпрос на личен морал.

Ексшефът на ДАНС намекна, че това ще попречи на Рашков да изпълнява задълженията си. „Имаме едно основно притеснение - че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3години, като отнемането е преди 2 години. Този достъп не е обжалван. Ние, секторът за сигурност, работим с класифицирана информация", каза Георгиев.

ВИЖ ОЩЕ: Новият шеф на ДАНС - неизвестен, но уважаван

Защо Георгиев чак сега разкрива тази новина, остава без отговор. А предположенията, че прокуратурата може да се възползва и в суматохата да образува дело на министъра за нерегламентиран достъп до тайни вследствие на отнетия допуск, може да направят кашата пълна.

В същото време източници от ДАНС пред БЛИЦ твърдят, че основанието за отнемането е било  „заради разгласяване на класифицирана информация”. Те са категорични, че Рашков много добре знае за решението на специално създадената по случая комисия в ДАНС.

Още през пролетта на 2019 година комисията е направила опит да връчи решението си на Бойко Рашков, който е отказал да го приеме. В резултат е съставен протокол, че решението на комисията е ”връчено при отказ налицето да го приеме”.

Ако е така, то укритата информация рискува да се превърне в сериозен правно-нормативен проблем за държавния глава. Би поставил Радев в обяснителен режим защо е създал предпоставки за нерегламентиран достъп до класифицирана информация на НАТО и Европейския съюз (ЕС) на лице, разгласявало класифицирана информация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай