Плевнелиев зове Борисов да не зачерква Цветанов

Намаляването на партийните субсидии до левче бил неработещ популистки ход, заяви бившият държавен глава

Плевнелиев зове Борисов да не зачерква Цветанов | StandartNews.com

Бившият държавен глава Росен Плевнелиев ожали разпадналия се тандем между Бойко Борисов и Цветан Цветанов и призова двамата отново да работят заедно.  Пред БНТ той засипа от похвали главния герой от Апартаментгейт, определяйки Цветанов като "един изключително лоялен човек".

"Той гледа на политическа партия ГЕРБ като на своя рожба, като на свое дете и той не би го (Борисов - бел.ред.) наранил, каза Плевнелиев в отговор на въпрос дали е възможно Цветанов да се разприказва и какво би казал за ГЕРБ и Борисов. "Бъдейки семеен човек и знаейки, че ГЕРБ е неговото семейство, аз си мисля, че няма да направи резки стъпки и ще продължи да бъде полезен на семейството си", добави Плевнелиев.

Разсъждавайки кога са започнали да се пропукват отношенията между първия и втория човек в ГЕРБ, настоящият съпруг на синоптичката Деси Банова предположи, че Цветанов е започнал да губи доверието на Борисов вероятно през 2016 година, когато ГЕРБ загуби президентските избори. "Но тандемът Борисов Цветанов ще трябва да намери себе си и да продължи да функционира", отправи апел предпоследният президент (2012-2017).

"Цветанов си тръгна след един много мъжки и честен разговор Бойко Борисов. Според мен в този разговор е станало ясно, че тандемът Борисов - Цветанов, който работеше пред очите на обществото дълги години - само един факт: досега от всички избори, проведени след 2006 година, общо 12 на брой, те изгубиха само един. Ясно е, че там нещо се е пропукало и господин Цветанов си тръгна", коментира Плевнелиев.

После описа каква сила са били заедно лидерът на ГЕРБ и вече натиреният негов подгласник..

"Цветанов и Борисов ни показаха една желязна политическа дисциплина, една много силна работа с милоните българи по селата и градовете", каза Плевнелиев и изрази благодарността си, че ГЕРБ го е подкрепила за президент на изборите през 20111 години. "Продължавам да бъда лоялен на каузата за европейското развитие на България, без да съм член на политическа партия ГЕРБ", добави той.

Според Плевнелиев по-големият проблем за ГЕРБ и всички партии всъщност е ниската избират активност на евроизборите. Тя е един сигнал към всички, не само към ГЕРБ, доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери като цяло.

По думите на Плевнелиев партия ГЕРБ толкова дълго е доминирала в политическия живот, че самата тя трябва да си дава сметка за инфлацията в политиката. "Ако считаме, че Бойко Борисов има план да извади нови лица на дневен ред, да даде нови ясни приоритети - то тогава би могъл и да успее", коментира той.

На въпрос за намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лв., което предложи премиерът Бойко Борисов, Плевнелиев заяви, че това няма да проработи. "Все повече и повече се залага на популизма. Видяхме как лидерът на социалистите Корнелия Нинова загуби, залагайки изцяло на популизма на евроизборите. Излизането на БСП от парламента беше популистки, но неработещ акт. В този смисъл намаляването на партийните субсидии за мен е популистко и дългосрочно неработещо действие", каза Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай