Плевнелиев с нов удар по поведението на Радев

Румен Радев не работи длъжността "президент"

Плевнелиев с нов удар по поведението на Радев | StandartNews.com

Румен Радев не работи длъжността „президент“, а се бори за властта и рано или късно ще го видим с политически проект и правителство. Това заяви в интервю за бТВ Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г.

„Държавният глава към днешна дата върви по собствения си сценарий да води някаква битка за властта. До него има още много популисти – Корнелия Нинова, Мая Манолова, Слави Трифонов. Всички тези хора по един популистки начин искат да яхнат тренда на популизма в Европа и да вземат властта“, на мнение е Плевнелиев.

„Една голяма част от зам.-министрите на Румен Радев са зам.-министри на Пламен Орешарски. Когато един държавен глава излезе и каже „Не на задкулисието“, „Мутри вън“, имаме ясни факти, че Румен Радев практически е част от едно задкулисие, след като правителството на Орешарски се е претворило и преродило в негово правителство“, каза още той.

Плевнелиев направи паралел с протестите през 2013 г. и заяви, че тогава като държавен глава е поканил протестиращите в президентската институция, за да правилните решения за България.

Според него демократично протестиращите българи заслужават подкрепа.

„Аз се отнасям с голяма уважение към начина, по който те декларират своето желание за една по-добра България. Но има олигарси и техните хора. Има политици, които нямат интерес от редовни, а предсрочни избори. Има хора, които търсят хаоса и затова трябва да отсеем семето от плявата“, на мнение е Плевнелиев. 

Политическите лидери у нас трябва да сключат пакт за почтеност и да разчистят всички техни депутати в листите, за които има съмнение за задкулисие, даде идея бившият президент.

„Да се приеме пакт за почтеност, при който политическите партии да се ангажират, че до следващите редовни избори ще разчистят листите си от всякакви съмнения за зависимости“, каза Плевнелиев.

Според него е нужно и да бъдат сформирани обществени съвети и протестиращите да влязат в Министерския съвет и президентството.

„ГЕРБ ще трябва да чистят, но и Христо Иванов ще трябва да чисти зависимостите от Костов, например. Аз не правя голяма разлика между Костов и Доган, при положение че Костов е човекът, който даде цялата икономическа власт в България на олигарсите“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай