Плевнелиев: Радев обяви необявена 3 години война

Експрезидентът смята, че Радев води война в полза на русия и в ущърб на България

Плевнелиев: Радев обяви необявена 3 години война | StandartNews.com

Необявената война, която Радев водеше от първия ден на своя мандат вече 3 години, сега е официална, обяви Росен Плевнелиев, президент на България (2012 г.-2017 г.), в интервю за БНТ.

"Според мен сме доста далече от ситуацията, в която бях през 2013 г. Аналогии трудно могат да се правят освен че и тогава, и сега държавният глава снема доверието си. Все пак тогава аз действах изцяло институционално. Нека да си припомним, че аз излязох с обръщение, след като свиках извънреден консултативен съвет по национална сигурност, след което апелирах, свиках консултации и снех доверието си. Но търсех решение. Кризата беше дълбока и сериозна. Десетки хиляди хора имаше по улиците. Въпросът беше свързан с доверието на партньорите от ЕС и НАТО в България и със сигурността на българските граждани. Тогава, когато едно скандално назначение, щеше да остави нашата агенция по сигурност в пълна изолация, следователно в невъзможност да защити сигурността на българите", разказа Плевнелиев.

От друга гледна точка тогава правителството на Орешарски тогава се крепеше на "златния пръст" на Волен Сидеров. Никакво доверие, включително и много тежка ситуация в Народното събрание.

Сега не е така. Виждате колко вота на недоверие не минаха, припомни бившият президент.

"На държавният глава по-скоро му отива тогава, когато има проблеми, да ги посочи и по институционален начин да търси решение. Но тогава, когато има и нещо добро, да каже една добра дума. За съжаление днес сме в много тежката ситуация държавният глава от 3 години да плюе денонощно правителството, НС и държавата", добави той.

"Аз съм на мнение, че това е лична война. Държавният глава стартира тази война вече официално в момент, в който той се чувстваше атакуван по линия на прокуратурата, която действаше по правомерен или неправомерен начин. Аз апелирам към ВСС да се задейства. Той има пълното право и конституционно задължение да провери дали главният прокурор е действал по правилата", каза Росен Плевнелиев.

"С болка го заявявам, че за тези 3 години Радев не направи нищо. Няма собствена инициатива, няма външнополитически приоритети, не направи нищо за икономиката, нищо за инвестициите", каза още експрезидентът.

"Аз казвам, че президентът Радев в неподходящ момент води своята лична битка и че тя съвпада с геополитическата битка на Русия България да не бъде допусната до сърцето на Европа", подчерта Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай