Пленарната зала спря опита на Лозан Панов да пише закони

Да се яви на избори и тогава да законодателства, препоръча му Хамид

Пленарната зала спря опита на Лозан Панов да пише закони | StandartNews.com

Парламентът набързо и без дебати корекция в антикорупционния закон, с която парира щетите, нанесени от тълкувателното решение на Върховния касационен съд /ВКС/ под ръководството на шефа му Лозан Панов.

116 народни представители подкрепиха поправката, внесена от председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Тя предвижда конфискацията на незаконно придобито имущество да е възможна и при прекратено наказателно производство. 6 депутати гласуваха против, а 25 се въздържаха.

Някой промени правилата на футболния мач, след като беше започнал, заяви от трибуната на НС зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, който беше и единственият оратор по темата.

Той повтори това, което изтъкнаха депутатите, главният прокурор и министрите по време на заседанието на правната комисия, а именно, че Панов опитва да промени законодателството, което е работа на парламента.

"Това решение стигна отвъд Конституцията на Република България. Някой, представляващ върховния съд стигна твърде далеч – наруши Конституцията на България и разделението на властите. И преди бяхме чували този някой да се вживява като политик и от високата трибуна на Върховния съд да дава политически тези. Тук обаче стигна твърде далеч", заяви Хамид, визирайки Лозан Панов.

"Вече се вживя като законодател и тръгна да променя закона с тълкувателно решение. И то не да допълва закона, а да го променя на 180 градуса, на 360 градуса", допълни той. И продължи, че и друг път от движението са казвали, че ако някой реши да се занимава с политическа дейност, да се яви на избори и тогава да дойде в НС да пише закони.

"Това обаче няма как да допуснем да става през високата трибуна на Върховния съд. Някой промени правилата на футболния мач, след като мачът беше започнал. Мач, благодарение на който България получи най добрия и положителен доклад от много време насам и може да сте сигурни, че огромна заслуга за това е дейността, работата и резултатите на КПКОНПИ", възмути се от действията на шефа на ВКС депутатът от ДПС.

Сега с този закон вносителят предлага да възстановим правилата и мачът да продължи по същите правила, по които е започнал, констаира Хамид.

Депутатите в пленарната зала нямаха нужда от много време да ги убеждават, че съдът иззема функциите им и променя закони,  и натиснаха копчетата. Още повече, след като изслушаха доклада на правната комисия, че до момента нанесените щети на държавата от тълкувателното решение на съда възлизат на 22 млн. лв. Цифрата съобщи преди ден шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който получи подкрепата на парламента, за да може комисията да продължи работата си без прът в колелата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай