Пламен Георгиев: Това е политически мотивиран реваншизъм

Той отрече да е политическо назначение на ГЕРБ

Пламен Георгиев: Това е политически мотивиран реваншизъм | StandartNews.com

Министерският съвет взе решение за освобождаване на генералния консул на Република България в град Валенсия Пламен Георгиев, потвърдиха и МВнР.

Пламен Георгиев е назначен от политическата квота с Решение на МС на РБ № 495 от 9 август 2019 година, на основание чл. 63, ал. 5 от Закона за дипломатическата служба, по предложение на тогавашния министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Настоящото решение за освобождаването му от длъжността генерален консул във Валенсия, Кралство Испания, е свързано с оптимизиране на броя на лицата, назначени за ръководители на задгранични представителства извън състава на дипломатическата служба, който не следва да надхвърля 20 процента от общия брой на ръководителите на задгранични представителства във всеки даден момент", уточняват от Външно.

Пламен Георгиев даде и първи коментари по темата.

Пред Нова телевизия отрече да е политическо назначение на ГЕРБ. Смята обаче, че уволнението му е политически мотивирано.

„Мисля, че е очевидно, че това не е политическо назначение. Аз съм политическо уволнение, очевидно, защото виждате, че мотивите за освобождаването ми са политически. Никога не съм членувал в никоя партия, а това че съм бил назначен по времето на една управляваща партия, в случая - ГЕРБ, не означава, че аз съм политическо назначение. Това няма как да бъде мотив за отзоваване, защото просто не е истина. Предполагам, че сега ще излязат някакви мотиви, за да видя на какво основание ме освобождават”, обяснява той.

Според Георгиев причините за отзоваването му не са свързани с неговата работа. Обясни, че през последните две години е получавал положителни оценки за дейността си.

„Двете поредни оценки за двете години, в които съм бил тук, бяха: „Изпълнението надвишава изискванията” от Министерството на външните работи”, каза още той. И уточни, че много консули и посланици са назначени по абсолютно същия начин, както и той. „Скоро имаше такива назначения. Те са съвсем законосъобразни, това са назначения от ръководната политическа партия. Аз също съм назначен съвсем законосъобразно”, допълни Георгиев.  

Той допълни, че до настоящия момент никой за нищо не го е уведомил. Научавал какво се случва от медиите. „Така беше редно да се случат нещата, но както много неща в България - те се случват не по начина, по който трябва. Абсолютно никой за нищо не ме е уведомил, аз гледам по новините, чувам какво се е решило. Журналистите са тези, които ме уведомяват. Явно така се действа”, уточни консулът ни във Валенсия.  

Пред bTV Георгиев заяви: "Отзоваването ми е реваншизъм, свързан с интересите, които съм засегна с предишната ми работа – и като прокурор, и като ръководител на КПКОНПИ".

„Очевидно, че част от тези хора, на които сме засегнали интересите, в момента управляват държавата“, заяви Пламен Георгиев, припомняйки, че като шеф на антикорупционната комисия е запорирал имоти за над 2 млрд. лв.

„Това са хора, на които са запорирани имущества за милиони“, допълни той.

Относно думите на Кирил Петков, че е „политическо назначение“ Георгиев заяви, че той не изключение и много посланици и консули също са такива назначения.

В момента бившият консул няма как да се прибере в България, защото синът му е на училище и му предстоят изпити.

„Освен работата съм и баща и имам задължения. Не мога да оставя детето си, без да си завърши образованието“, обясни Георгиев.

За Съдбата на терасата: „Това беше един измислен конфликт - едно голямо нищо. Този апартамент в момента е необитаем. Съседът отдолу буквално не може да живее, защото след като се бутна навесът стана една огромна влага. Аз купих просто един апартамент. Терасата е правена 10 години по-рано и очевидно е имало защо да бъде направена, защото сега човекът отдолу е наводнен“, поясни Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай