Пламен Георгиев от Валенсия: Завеждам дело, уволняват ме неграмотно

Георгиев е категоричен, че никога не имало политическа сделка за консулския му пост

Пламен Георгиев от Валенсия: Завеждам дело, уволняват ме неграмотно | StandartNews.com

"Някой иска да си прави пиар на мой гръб и се получи. Редното и нормалното беше да бъда уведомен", заяви пред бТВ Пламен Георгиев, който бе отзован като консул във Валенсия.

Той каза, че най-вероятно ще заведе дело, защото "заповедта е неграмотна" и няма никакво правно основание да бъде освободен.

„Причината, която бе изтъкната от премиера, е абсурдна. Твърди се, че е, защото е надвишен процентът на назначения на хора, които не са дипломати. По наредбата обаче това не е основание за освобождаване“, добави той.

Според него причината е реваншизъм на хора, на които е засегнал интересите когато беше шеф на антикорупционната комисия. „КПКОНПИ запорира имущество за повече от 2 млрд. лв. на различни лица и сега тези хора явно са близки до властта“, добави той.

Георгиев допълни, че към настоящия момент не е уведомен официално от Министерството на външните работи и че никога не имало политическа сделка за назначаването му на консулски пост.

Пламен Георгиев още през 2012 г. бе назначен и за председател на комисията преименувана по-късно на КПКОНПИ. Парламентът го избра за титуляр на поста през 2018 г. Малко по-късно избухна и скандалът с апартаментите на представители на управляващите, в който скандал пострадаха Цветан Цветанов и Цецка Цачева. Въпреки че НАП не откри нищо нередно при него, Георгиев подаде оставка и много скоро бе назначен за консул във Валенсия от третото правителство на ГЕРБ.

„Трябваше да се намали напрежението. Бе станала невероятна обстановка, в която бях принуден да приема някакво действие. Факт е, че тези навеси не фигурират в проекта, те обаче са били узаконени с акт 16“, каза той пред бТВ.

Георгиев допълни, че няма намерение да се връща на тази работа в прокуратурата. „И хората, и асоциациите тук ме приеха много добре и смятам, че се свърши много работа“, заяви още той по повод престоя си във Валенсия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай