Пламен Данаилов: Зеленият сертификат удря по икономиката

Много от процесите можело да бъдат предвидени и да се реагира с адекватни действия

Пламен Данаилов: Зеленият сертификат удря по икономиката | StandartNews.com

Сам по себе си зеленият сертификат представлява частичен локдаун. Ограничава се в известна степен потреблението, това ще доведе до намаляване на икономическата активност, предупреди пред НоваНюз Пламен Данаилов, финансист, кандидат за депутат от "Има такъв народ".

Той потвърди, че ръстът на икономиката при това положение ще се забави, но изрази увереност, че с овладяването на здравната криза ще се върне към нормалното и потреблението и растежа в икономиката.

Но за него много от процесите е могло да бъдат предвидени и да се реагира по-рано с адекватни действия.

Финансистът заяви, че има мерки, които държавата може да предприеме по отношение ръста на инфлацията, но за това е добре да има парламент и работещо правителство. Той добави, че от ИТН предлагат ДДС за основни хранителни продукти да падне от 20 на 9 процента, което би успокоило ръста на цените и ще изсветли сектора.

Данаилов каза още, че ще има увеличение на минималната работна заплата, което трябва да е свързано с обективни критерии и да е съгласувано със синдикати и работодатели. Той прогнозира, че това може да стане в рамките на тази година, ако има работещи парламент и правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай