"Пирогов" на ледена дистанция от Радев

Спешният център похвали мерките на правителството и се разграничи от думи на президента

"Пирогов" на ледена дистанция от Радев | StandartNews.com

Ледена дистанция от президента Румен Радев показа „Пирогов”. Изпълнителният директор проф. Асен Балтов заяви, че спешния център е бил любезен домакин на държавния глава, изслушал го е, няма да коментира думите му пред медиите, но „не застава зад никакви политически изяви - десни, леви или бъдещи партийни проекти”. „Пирогов” получава  финансовата си помощ от Министерски съвет. Днес всеки един от медиците на първа линия получи обещаните 1000 лева, подчерта проф. Балтов като направи ясно разграничение кой се грижи да болниците у нас.

ВИЖ ОЩЕ:Радев си изпусна нервите

Като директор на “Пирогов”, а и всички лекари от спешната болница сме убедени, че мерките на правителството и на Националния оперативен щаб са единствено правилните за България. Не защото тук е някакъв фен клуб на Бойко Борисов или генерал Мутафчийски, а защото най-добре от “Пирогов” се вижда резултатът от тези мерки - без остър пик на заразени, без да губим сериозен брой българи в тежката война с пандемията, каза още проф. Асен Балтов.

ВИЖ ОЩЕ:Дончев затапи Радев по Гьоте

Днес президентът Румен Радев си изпусна нервите в „Пирогов”. В стремежа си непрекъснато да атакува кабинета този път той премина границата на добрия тон и заяви по отношение на премиера Бойко Борисов: „Няма нищо по-страшно от активната глупост”. „Премиерът трябва да се запознае със законите. Президентът не може да наложи вето на решение на парламента. От други коментари по-добре да се въздържа. Гьоте го е казал най-добре: „Няма нищо по-страшно от активната глупост“, заяви пред журналисти Радев.

Няколко часа по-късно вицепремиерът Томислав Дончев му отговори – отново с цитат от Гьоте. „Ще цитирам Гьоте и ще кажа, че когато двама се карат, виновен е по-умният”, затапи го Дончев. И обобщи: „Разделяй и владей е мъдро правило, но обединявай и изпълнявай”.

Ето пълния текст на позицията на шефа на „Пирогов” проф. Асен Балтов:

Проф. Асен Балтов, Изпълнителен директор на "Пирогов"

Днес всеки един от медиците на първа линия получи обещаните 1000 лева. Даренията са изключително важни, но решаваща е финансовата помощ, която болницата ни получава от Министерски съвет. Като директор на “Пирогов”, а и всички лекари от спешната болница сме убедени, че мерките на правителството и на Националния оперативен щаб са единствено правилните за България. Не защото тук е някакъв фен клуб на Бойко Борисов или генерал Мутафчийски, а защото най-добре от “Пирогов” се вижда резултатът от тези мерки - без остър пик на заразени, без да губим сериозен брой българи в тежката война с пандемията.

Румен Радев пожела да поздрави екипа за 7 април - международният ден на здравния работник.

Приехме гостуването на президента и като любезни домакини изслушахме, но не си позволихме да коментираме неговото изявление пред журналистите. Винаги сме демонстрирали обаче ясна позиция - “Пирогов” не застава зад никакви политически изяви - десни, леви или бъдещи партийни проекти.

Днес всички медицински кадри на първа линия в “Пирогов” получиха обещаните 1000 лева над заплатите. И те не идват от Асен Балтов, а идват от правителството и от хората, които оценяват реално какво се случва във всяка една българска болница през тези дни. Всяко дарение - материално и финансово, е ценно. Парите отиват за апаратура, маски, облекла и дезинфектанти. Най-важно обаче е финансирането, което “Пирогов” получава от държавата и което помага да променим изцяло визията и медицинските възможности на спешните здравни грижи.

Повтарям - в “Пирогов” вярваме, вярвайте и вие в мерките на правителството и щаба. Спазвайте ги, за да се преборим с пандемията. Само социалното дистанциране и карантината помогнаха на България да не изпадне в положението на други страни в Европа с хиляди жертви на короновирусната инфекция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай