Петър Витанов с мерки срещу цифровите гиганти

Обсъди с „Майкрософт“ и американски конгресмени регулациите в цифровите пазари и социалните мрежи

Петър Витанов с мерки срещу цифровите гиганти | StandartNews.com

Евродепутатът Петър Витанов проведе срещи с представители на „Майкрософт“ и конгресмените Кели Армстронг от Северна Дакота и Кати МакМорис от Вашингтон във връзка с регулациите, които Европейският съюз и САЩ се подготвят да въведат за цифровите пазари и услуги, както и употребата на изкуствения интелект.

„Голямото предизвикателство за всички нас и в Европа, и в САЩ, е как да направим така, че развитието на технологиите и печалбите на цифровата индустрия да не се случват за сметка на човешките права и да не водят до радикализация и разделение в обществото“, каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП и член на комисията ЛИБЕ.

„В момента социалните мрежи генерират огромни печалби и това трябва да става по определени правила. Защото те не само се превърнаха в гигантски икономически субект, но и влияят много осезаемо на обществените нагласи“, добави Витанов и даде за пример и създадените настроения срещу ваксинацията, които се подхранват успешно от огромната мрежа, която е създадена благодарение на технологиите.

Скоро Европейският парламент ще гласува своята позиция по 2 законодателни предложения на Европейската комисия - Законодателния акт за цифровите услуги (DSA - Digital Services Act) и Законодателния акт за цифровите пазари (DMA - Digital Markets Act). Целта е да се регулират по-добре необятните дигитални услуги, тъй като към момента е в сила единствено Директивата за електронна търговия от 2000 г., която е безнадеждно остаряла.

Темата за изкуствения интелект също е важна част от живота ни. Редица компании вече из-ползват изкуствения интелект дори, за да прегледат и отсеят стотиците CV-та на потенциал-ни служители, банките преценяват дали да ви отпуснат кредит и с помощта на бази данни и алгоритми.

„Изкуственият интелект решава какви постове ще видите, когато отворите профила си в со-циалните мрежи и контролира невинаги успешно използването на език на омразата или кач-ването на нелегално съдържание в платформите. Скорошните разкрития показаха, че в държави с тлеещи етнически и религиозни конфликти една социална мрежа може да се превърне в оръжие за разпалване на омразата. Виждаме го всеки ден с очите си и в България, където конспиративните теории процъфтяват в интернет“, коментира още Петър Витанов.

Петър Витанов е докладчик в Европейския парламент по темата за приложението на изкуствения интелект в правоприлагането, която беше обект на дебат в ЕП в началото на октомври. Докладът на Витанов задава въпроса доколко обективна е преценката на компютрите и къде трябва да сложим границата, за да не заживеем в сюжет по Оруел. Той призовава за ограничения и човешки контрол при използването на изкуствен интелект в правоприлагането и за забрана на лицевото разпознаване на публични места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай