Петър Витанов: Не искаме "зелено" забогатяване на шепа олигарси

Без върховенство на закона не можем да постигнем възстановяване и целите си за климата

Петър Витанов: Не искаме "зелено" забогатяване на шепа олигарси | StandartNews.com

Върховенството на закона, Зеления преход и неговата социална цена, както и отношенията с Русия - на това акцентира председателят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов. Той участва в изслушването на Роберта Мецола - кандидат за председател на Европейския парламент от групата на ЕНП.

Тя се включи в дискусия с евродепутатите от Групата на социалистите и демократите в ЕП, пред които представи своите приоритети и отговори на въпроси. 

Витанов постави акцент върху върховенството на закона.

„Що се отнася до върховенството на закона, трябва да гарантираме съгласувана и принципна позиция, независимо от партийни принадлежности и националност. И знам, че това е трудно дори за един депутат и три пъти по-трудно за председателя на тази институция“, каза Витанов в обръщението си към кандидатката за най-важния пост в Европейския парламент.

Витанов обърна внимание и върху опасенията в България, че шепа олигарси могат да се облагодетелстват и от Зелената сделка.

„Без върховенство на закона не можем да постигнем възстановяване, не можем да постигнем целите си за климата. Видяхме как определени олигарси забогатяват с пари на Европейския съюз. Не трябва да позволяваме това да продължава, когато имаме такъв безпрецедентен законодателен пакет. Не е важно колко пари ще бъдат похарчени, а как ще ги похарчим“, добави социалистът.

„Когато говорим за справедливост, трябва да спомена и Зеленият преход, който може би е най-голямото предизвикателство за нашето поколение. Трябва да сме сигурни, че той е социално и икономически справедлив и не наказва тези, които вече са в неравностойно положение - държави и хора . Ако бъдете избрана, се надявам, че ще можем да разчитаме на вашата подкрепа за постигането на тази цел“, каза Витанов.

Петър Витанов попита Роберта Мецола дали счита, че има нужда от разведряване на отношенията между Европейския съюз и Русия, и ако „да“, какви трябва да са действията в тази посока.

Европейският парламент трябва да избере на 18-ти януари следващия председател на институцията. Това се посочва в съобщение на ЕП по повод кончината на досегашния председател Давид Сасоли. Неговият мандат изтичаше през този месец, а италианецът вече беше заявил, че няма намерение да се кандидатира повторно за председателския пост на 705-местния Европейски парламент. ЕП отбелязва, че предстоящият избор на председател не е пряка последица от неговата неочаквана кончина. Евродепутатите ще отдадат почит към Сасоли следващия понеделник при откриването на първата за годината пленарна сесия в Страсбург.

До избора ЕП ще бъде ръководен от досегашния си първи заместник-председател Роберта Мецола (Малта, Европейска народна партия – ЕНП). Именно тя е считана и за фаворит за председателския пост. По силата на споразумението между парламентарните политически сили, председателите на ЕП се избират с мандат, равен на половината от мандата на евродепутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай