Петкова в челен сблъсък с енергийния министър

Обвини енергиен министър Андрей Живков в лъжа

Петкова в челен сблъсък с енергийния министър | StandartNews.com

Бившият шеф на енергетиката в кабинета "Борисов 3" Теменужка Петкова влезе в челен сблъсък с настоящия енергиен министър Андрей Живков, обвинявайки го в лъжа че лъже.

Петкова даде извънреден брифинг в централата на ГЕРБ. Поводът бе, че по-рано днес Живков посочи, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е задлъжнял, за да реши краткосрочни проблеми на ТЕЦ "Марица - Изток - 2", на мини "Марица - Изток" и  "Топлофикация" - София.  Тези задължения стрували 100 млн. лева годишно.

"Българската електроенергийна система няма да издържи без въглищните централи. Винаги сме работили за това българският въгледобив да се развива", каза Петкова.

Има решение на НС от 30 януари 2020 г. за ангажиментите за гарантиране на сигурността на работата на въглищните централи, коментира още тя. И призова министър Живков да обърне внимание на това и да се погрижи за енергийната сигурност.

"Първата лъжа, която чух, е за статута на БЕХ. Живков изрази съмнение и опасение, че холдингът се е превърнал в такъв, който финансира своите дъщерни дружества. Всъщност не решавал проблеми, а създавал такива. Това, което бих препоръчала на колегата, е да прочете устава на холдинга. БЕХ не е оперативен, а финансов холдинг. Неговата основна дейност е да подпомага финансово своите дъщерните си дружества. БЕХ върши своята работа", подчерта Петкова.

По думите й втората лъжа е за проекта "Балкански поток".

"Колегата е изразил обосновано предположение, че проектът ще се изплати или ще се възстанови в рамките на десет години. Колегите трябва да седнат да прочетат каква е нормата е възвръщаемост и какви трябва да са приходите и разходите на "Булгартрансгаз", което е гарантирано в подписания договор, посочи тя. По думите ѝ такива проекти трябва да се правят, защото са в интерес на България, а и ще се ползва много години дори след договорите, тъй като животът на подобна критична инфраструктура е над 35 години, посочи бившият енергиен министър.

"Работата в слухове се превръща в запазена марка на това служебно правителство", разкритикува още Петкова. Тя призова служебният кабинет да се фокусира върху задачите си около подготовката и организацията на честни и прозрачни избори, а "не да правят стратегии за стабилизиране на сектори, които вече са стабилизирани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай