Петков към Кънев: Наглост е с 2 млн. да се правиш на ментор

Петков към Кънев: Наглост е с 2 млн. да се правиш на ментор  | StandartNews.com

АБВ ще иска пълно разсекретяване на доклада за КТБ

АБВ държи докладът на международната компания, разследваща КТБ, да бъде изцяло разсекрети. Това заяви зам.-председателят на партията Румен Петков на пресконференция днес. Той напомни, че първо АБВ са поискали пълна прозрачност.

„Политическа наглост е да имаш 2 млн. лв. влог в КТБ и да се правиш на морален ментор", коментира той по повод публичното говорене на лидера на ДСБ Радан Кънев. По думите му въпросът трябва да бъде: „Ти бе, Кънчо, като държа два милиона, защо се сети чак сега, на каква лихва ги държа". Според него не бива да се втренчваме само в сметките на магистрати, а да забравяме големите суми, които политици са държали там, при това на преференциални лихви.

Петков и експертите на АБВ – Румен Миланов, бивш председател на БОРКОР и бивш шеф на НСО, и бившият шеф на следствието Бойко Найденов подложиха на остра критика антикорупциония закон на Меглена Кунева. Според тях е недопустимо да не разполагат с готовия вариант на проекта, а да им се налага да коментират само два кратки текста от него. "Не можеш да твърдиш с идеологически ентусиазъм, че ще се бориш с корупцията и в същото време да представяш апокрифна литература", коментира Петков. Тримата смятат, че Бюрото, което ще ръководи борбата с ВИП-корупцията, трябва да има разследващи функции, а не само информационно-аналитични. Те ще настояват председателят му да не бъде избиран с обикновено мнозинство на присъстващи депутати, а с квалифицирано от една трета. Според Румен Миланов процедурата по подаване на декларации от подлежащите на проверка е „бюрократичен подход". От АБВ се обявиха и срещу анонимните сигнали, които могат да преследват и оклеветяване на отделни лица. Притеснителна била и предвидената в законопроекта възможност държавата да плаща обезщетение на физически и юридически лица, след като обвиненията от анонимен сигнал се окажат неоснователни.

Критики отнесе и промените в закона за МВР, предложени от министър Румяна Бъчварова. Липсва финансова обосновка колко ще струват оптимизирането, липсват данни колко административни служители в системата ще преминат във втора категория труд, не е ясно дали няма да има нова вълна от пенсионирани. Само през последното тримесечие на м.г. са се пенсионирали 3000 служители, от тях 2500 младши инспектори, което говорело за демотивация. Сега рискът е демотивацията да не прерасне в деморализация, подчерта Румен Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай