Петков: Няма официално искане от НАТО за военни части у нас

Досега дебатът за Северна Македония бе исторически. Да поставим всички дискусии на печелившата основа за всички, каза премиерът

Петков: Няма официално искане от НАТО за военни части у нас | StandartNews.com

НАТО все още не е поискало официално от страната ни да разположи военни части на наша територия, заяви премиерът Кирил Петков.

"В момента не сме обсъждали с никой от партньорите ни от НАТО, нито вътрешно в правителството нищо конкретно за допълнителни военни части или друго", каза в интервю за Bloomberg TV Bulgaria премиерът Кирил Петков относно евентуално разполагане на сили на НАТО в България.

"Ще има дискусии, но бих искал да видя проектите по Механизма за свързване на Европа и военната мобилност на НАТО, наред с осите от Гърция до Румъния през цялата Източна България. Мисля, че това би било ключов компонент от конструктивното членство в НАТО", допълва той.

Кирил Петков коментира  напрежението между Украйна и Русия, енергийната криза в ЕС, както и ветото за членството на Северна Македония и българската позиция. Той оставя на заден план историята и повтаря тезата си, че трябва да се заложи на икономическите връзки.

"Досега основната част от вниманието бе насочено към историческия дебат. Но смятам, че по-важно е да поставим всички дискусии на печелившата основа за всички. Затова отваряме пет нови групи - за инфраструктурата, икономиката, културните обмени, присъединяването към ЕС и историята", казва в интервюто премиерът.

"Надявам се, че това няма да са само правителствени срещи - искам тези групи да работят изключително ефективно в следващите 6 месеца и да постигнат реални резултати. Например, не разбирам защо трябва да летя през Виена, за да отида в Скопие. Би трябвало да имаме полети София-Скопие. Не разбирам и защо нямаме жп връзка София-Скопие", коментира Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай