Петков: Няма човек на тази планета, който да ни вдигне телефона

Комисии ще решават всички важни въпроси и ще вземат решения на базата на принципи, увери лидерът на ПП

Петков: Няма човек на тази планета, който да ни вдигне телефона | StandartNews.com

"Чух се с Корнелия Нинова, с Христо Иванов и със Слави Трифонов. Проведохме къси конструктивни разговори". Това заяви Кирил Петков, лидер на "Продължаваме промяната", пред Нова тв. Той заяви, че никой от тях не е бил сърдит или обиден. И че в изборите няма нищо лично, а е важно да се решат проблемите.

Ще чуем всеки от коалиционните ни партньори да предложи пътя. 

Няма да предлагаме имена, а ясни дефиниции какво трябва човек да направи на определен пост, каза Петков за промяна на ръководството в комисиите и на главния прокурор. Ще видим кой от коалиционните партньори има предложение, което е най-близо до тези дефиниции, за да не влизаме в напразни дебати.

Тези неща трябва да бъдат изчистени преди да сме влезли в коалиция. Така ще имаме здрав фундамент за бъдеща работа, каза Петков, 

Няма да влезем с нито една червена линия на база на хора. Ние ще предложим аз да съм премиер, Асен Василев - финансов министър. Но ако ни убедят, че някой има по-добро CV или по-добри идеи от Асен Василев - ще го приемем. Всеки, който може да даде по-голяма възможност за постигане на общите цели на базата на реалните резултати, постигнати до този момент, ще бъде предпочетен. 

"Аз лично харесвам Бойко Рашков.  За вътрешния ред е нужен човек, който е независим, на който няма кой да му вдигне телефона от сивите сектори, ако получи натиск - да може да издържи. Но няма да влезем в коалиционните дискусии с имена", посочи Петков. 

Искам всеки от коалиционните партньори да може да се изкаже, допълни още той.

Аз вярвам, че не трябва да има крадец, който използва неправомерно публични средства. Всеки, който е използвал обществени средства за свои цели, трябва да понесе отговорност, независимо от коя партия е, каза Петков. 

"Една от червените линии е, че трябва да се смени главният прокурор. Казвам го като обща цел. Но трябва да чуем всеки от коалиционните партньори как го вижда. Трябва да видим механизмите как да стане това, но да видим дебатите.

Нужно е подобрение максимално бързо на закона за КПКОМПИ. Тогава няма нвие да съдим хората и да казваме през медиите за нарушения, а ще си има органи, които работят. И никой крадец да не се чувства защитен", обясни Петков.

За всички други теми сме готови да бъдем много диалогични. Това, което усещам, е, че всеки от коалиционните партньори разбира своята отговорност. Ние сме държавни служители, нямаме право да говорим за себе си, дори и за партийните си интереси. Ние нямаме лукса нито да се правим на интересни, нито да бъдем политически фокусирани, а да решим проблема, каза още Кирил Петков.

Варвам, че ще стигнем до коалиционно споразумение с национални цели над партийните, допълни още той. 

По македонския въпрос най-важно е да направим правилните работни групи - историци, хора от бизнеса, от културата, от инфраструктурата. Не е нормално да отида до Скопие през Виена. Не може целият казус за приемането им в ЕС да се крепи само на историята. Трябва да се видят всички точки. Решението ще се сведе на база на работните групи, а не на политически изказвания. Времето не е функция на часовника, а на работата, която се върши. Тук е въпрос на запретване на ръкави и на хора, които водят преговори. Не може да имаме само едната страна на монетата. Най-лошият вариант е темата Македония да се използва за политически лозунги, каза още лидерът на ПП.

Трябва да сменим цялата визия за България - стига калинки, важно е най-силните хора да взимат решения. В ПП няма човек на тази планета, който да ни вдигне телехона и да ни каже: Направете това. Ако не сме убедени, че това е най-правилното, няма кой да ни накара, увери Кирил Петков. 

Обикаляйки страната видях, че навсякъде има по някой проблем, нерешен от 30 г. Как да развиваме Северозапада, като няма път до там?

По темата за зеления сертификат той каза, че не трябва да се сменя нищо, но да се направи масова ваксинационна кампания. 

За новите дългове - те са били заложени още от министър Кирил Ананиев. Правителството на Борисов е заложило дефицит, който трябва да се покрие със заеми. За Плана за възстановяване - надяваме се пари да дойдат в началото на следващата година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай