Марияна Николова наследява Симеонов като вицепремиер (ОБЗОР)

Гласуват рокадата в парламента още днес

Марияна Николова наследява Симеонов като вицепремиер (ОБЗОР) | StandartNews.com

Марияна Николова ще бъде предложена да наследи като вицепремиер Валери Симеонов. Това стана ясно след близо 10 часа преговори, срещи и кавги между тримата лидери на "Обединени патриоти". Рокадата в кабинета е вписана като първа точка в утрешното заседание на парламента. Николова, която досега беше началник на кабинета на Симеонов като вицепремиер,  е адвокат по професия. От 2015 г. до 2017 г. е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита“ . Преподавател е по структура на администрацията и административен процес в Института по публична администрация към МС. Още от момента на подаването на оставка Валери Симеонов е настоявал именно тя да го наследи като вицепремиер. До решението за номинацията й обаче не се е стигнало никак лесно, разказаха запознати с преговорите.

"Не може да сложим за вицепремиер един чиновник", контрирал от самото начало лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той предложил или мястото да заеме неговият съпартиец и зам.-председател на НС Явор Нотев или лидерите на малката коалиция да си стиснат ръцете, че няма да имат вицепремиери. Другият вицепремиер на Патриотите Красимир Каракачанов обаче подкрепил Валери Симеонов, че НФСБ трябва да излъчи неговия наследник. Въпреки това лидерът на ВМРО също имал опасения как ще се приеме номинацията на Марияна Николова. Резерви изказали и голяма част от депутатите на "Обединени патриоти", които също бяха привикани да участват в дискусията.

Като алтернатива на Николова били обсъждани зам.-председателят на правната комисия в парламента Християн Митев и колегата му Валентин Касабов - и двамата от НФСБ. Валери Симеонов обаче бил категоричен, че твърдо стои зад номинацията на Марияна Николова и не приема друг вариант. Настоял за това и в разговора на четири очи с премиера Бойко Борисов, който в крайна сметка склонил да внесе предложението.   Совалките около овакантения пост започнаха още в 9 часа, като този път всички заседания и на големия, и на малкия коалиционен съвет бяха на "Дондуков" 1.
Лидерите от Обединени патриоти първо вкупом разговаряха с премиера Бойко Борисов. След това министър-председателя имаше среща насаме с Валери Симеонов. На обяд започна съвет на малката коалиция. Завъртя се дори информацията как Борисов заявил, че ще заключи Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов в кабинет на "Дондуков" 1 и няма да ги пусне, докато не се разберат.

Разговорите забавиха с повече от 40 минути заседанието на Съвета да тристранно сътрудничество. Социалният министър Бисер Петков и представители на синдикатите и работодателите търпеливо чакаха Валери Симеонов, който макар и в оставка трябваше за последен път да води заседанието на Тристранката. Накрая бе съобщено, че по известни на всички причини Симеонов няма да участва в съвета и той ще се води от Бисер Петков.

На пресекулки в преговорите участваше Красимир Каракачанов. Той влизаше и излизаше от Министерски съвет, тъй като имаше среща с иранския министър на отбраната и други ангажименти във ведомството си.

"Всичко е наред, всичко изчистихме, всичко е прекрасно. Няма проблеми в Обединени патриоти!", заяви лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на малката коалиция Волен Сидеров пред журналистите, които чакаха в студа пред Министерски съвет края на преговорите. Сидеров излезе пръв, но бе видимо ядосан. Първоначално каза, че "няма повод за изявление". Но настоятелните репортерски въпроси го принудиха да направи няколко лаконични изявления.

Кой ще е вицепремиер ще реши премиерът, аз съм само прост народен представител, каза още Сидеров, който бе придружен от Десислав Чуколов. На въпроса остават ли във властта патриотите, Сидеров отговори: "Разбира се, че оставаме!" И се обърна към следващите го репортери с думите: "Ще ме изпращате ли?"

Половин час след него Министерски съвет напусна Красимир Каракачанов. Но той не каза и дума. До края на работния ден в 18 ч. в деловодството на парламента не бе постъпило предложение за рокади в кабинета.

Валери Симеонов ще направи изявление сутринта в сряда, преди началото на правителственото заседание, съобщи накрая служителка от кабинета на вицепремиера в оставка. Малко по-късно се появи факсимиле от предложението за дневния ред на парламента, където като първа точка е вписано гласуването на  оставката на  Симеонов и назначаването на негово място на Марияна Николова. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай