Патриотичен покер кой да е №1 за евровота

Трите партии се ритат по кокалчетата, но са наясно, че са бита карта, ако не играят заедно

Патриотичен покер  кой да е №1  за евровота | StandartNews.com

Докато Симеонов налива масло в огъня, Сидеров взе синята каска от Каракачанов

 

Трима се карат, а някой друг печели. Така звучи леко прекроената поговорка по отношение на Обединени патриоти, три месеца преди евроизборите.

ВМРО, НФСБ и "Атака" се ритат здраво по кокалчетата, бият се в гърдите и се заканват, че ще скъсат достлука и сами ще си търсят късмета за мандат в Брюксел.

Засега най-сърдит и гневен звучи Валери Симеонов, а най-миролюбив и склонен за компромиси - неговият кумец Волен Сидеров.

Едно обаче е сигурно: извън театъра за електората, и тримата лидери на партиите от "Обединени патриоти" са 100 % убедени, че ако играят соло на евровота, са бита карта. И нямат никакъв шанс да се преборят за мандат, дори да започнат да разпъват на кръст роми разбойници по площадите.

Затова отсега може да се прогнозира, че патриотичният покер е с ясен финал. Непримиримите един към друг в момента тройка лидери накрая ще седнат и със скърцане на зъби ще наредят общата листа.

Именно спорът кой да е №1 е най-големият препъникамък пред патриотичния сговор. Всъщност коалицията няма шанс да прати втори човек в Брюксел, затова и водачът е единственият възможен евродепутат.

Преди време мерак да се види най-отгоре прояви Волен Сидеров, но после махна с ръка и ехидно взе да смята колко е заработил Ангел Джамбазки от престоя си в европарламента.

В последните дни най-агресивният играч в покера на патриотите е НФСБ. От формацията на Валери Симеонов удариха по масата, че държат техният лидер да води общата листа, ако изобщо ще има такава. В противен случай фронтът ще участва самостоятелно или ще си търси други съюзници.

Самият Симеонов обясни, че партията му е започнала подготовка за самостоятелно явяване на изборите, защото не можел да си затваря очите как "Атака" и ВМРО се готвят да се явят извън "Обединени патриоти".

Макар и виден борец с шума, бившият вицепремиер вдигна децибелите на своя ироничен гняв.

"Не извършваме задкулисни договорености, не подхвърляме на медиите, че ще вкараме трима-четирима депутати с разни консервативни български "псевдосубекти", нито пък водим кампания още от миналата година за издигане на свой кандидат, без да уведомим нашите партньори", изреди Валери Симеонов, без да посочи поименно за кого говори.

Но пък изрично скочи срещу своя партньор, който запази поста си на вицепремиер.

"Каракачанов да отговори защо за два месеца преговори с него общото време, в което сме говорили за съвместно участие в евроизборите, е не повече от пет минути", сипа сол в раната лидерът на НФСБ.

От ВМРО засега реагират спокойно на Валериевия гняв, защото отдавна са измислили как да спечелят заветното №1 в общата листа.

Идеята вътрешни избори до посочат кой да води "Обединени патриоти" към Брюксел звучи логично, дори миролюбиво. Истината обаче е, че като действащ евродепутат, при това хиперактивен и гръмогласен, Ангел Джамбазки води поне с две обиколки пред всеки друг кандидат. Малко лош привкус към предложението на ВМРО придава фактът, че вътрешният вот стана любим похват на десните "жълтопаветници" още от времето на Реформаторския блок. А точно при тях водачът за предишния евровот Меглена Кунева беше изпързаляна от десебееца Светослав Малинов.

При цялата дандания в патриотичното кьоше в най-необичайна роля се озова Волен Сидеров. Свикналият да бие барабаните на скандалите бивш журналист сега влезе в кожата на умиротворител, която обичайно се полага на "синята каска" Каракачанов.

"Аз не мога насила да събера трите партии. Ако номинацията на Валери Симеонов в НФСБ и на Ангел Джамбазки от ВМРО е някакъв косвен знак, че искат да се явяват самостоятелно, то е добре да си го кажем ясно, културно и цивилизовано", каза Сидеров, но веднага се зае да помирява съюзниците си.

На първо време Сидеров отрече забежки с бъдещия даскал Николай Бареков за евроизборите, както и с всякакви други формации.

"Коректното е докато не сме уточнили с двамата ми колеги какво ще правим, аз да не поставям въпрос за други коалиции. Ако решим, че ще се явяваме поотделно, тогава всеки може да търси друга коалиция", миролюбиво разясни Волен.

И увери, че разговорите между трите партии в участващата във властта коалиция "Обединени патриоти" не били "пресъхнали".

Сидеров поиска среща по темата между трите партии. И предложи, дори да не са заедно на евровота, ВМРО, НФСБ и "Атака" да подпишат споразумение, че няма да има "удари под кръста" по време на кампанията.

"Да, имали сме различния. Имали сме и по-изострени моменти, но смятам, че за тази кампания това е излишно", обясни Сидеров.

И припомни, че още преди половин година е поставил въпроса за това как ще се явяват "Обединени патриоти". Колегите му обаче отбивали този въпрос и той се отказал да пита, защото излизало, че му е "много зор".

Истината е, че общата листа е голям, но задължителен зор и за трите партии от патриотичната коалиция. Ако не искат да паднат зад борда на голямата игра.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай