Партиите без дарения от офшорки

И Ал Капоне в дебата за партийните пари, Валери Симеонов заря "Съмър тайм"

Партиите без дарения от офшорки | StandartNews.com

  • Юридически лица и еднолични търговци с право да дават средства на политическите формации
  • И Ал Капоне в дебата за партийните пари, Валери Симеонов заря "Съмър тайм"

Партиите ще могат да получават дарения от фирми и еднолични търговци, но само ако те нямат просрочени публични задължения. Средствата от офшорки са забранени. Това реши парламентът, приемайки окончателно поправките в Закона за държавния бюджет за 2019 г. С тях се изменя и Законът за политическите партии. Така депутатите дадоха допълнителни възможности за финансиране на политическите формации, след като парламентът намали по-рано днес държавната субсидия за партиите до края на годината от 11 на 1 лев за получен действителен глас.

Забраната за дарения от офшорки и фирми с дългове бе предложена от лидера на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите. Симеонов предложи още даренията от физически и юридически лица да са с лимит до 8 млн. лв. за една календарна година, но идеята не бе одобрена. До редакцията на текстовете за допълнителното финансиране на партиите се стигна след като председателят на БСП Корнелия Нинова постави въпроси към вносителите на предложенията, ще имат ли право фирми, които дължат средства на държавата, изпълняват обществени поръчки или са регистрирани в офшорни зони, да спонсорират партии, съобщи БТА.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се съгласи с някои от аргументите на левицата и предложи прецизиране на текстовете. "В България големите икономически субекти са контролирани, изнудвани и манипулирани от големите партии, най-вече от управляващите партии", коментира Симеонов. Той отбеляза, че сега действащият чл. 24 от Закона за политическите партии забранява спонсориране от религиозни формации и субекти, както и дарения от чужди фирми, НПО-та и правителства. Корнелия Нинова го поздрави.

Въпреки това левицата критикува текстовете. Легализираме политическия рекет, каза Крум Зарков (БСП). Даренията от юридически лица и еднолични търговци, които се позволяват, много често са не по воля, а по принуда, т.е. рекет, допълни той. Колегата му Драгомир Стойнев пък нарече разпоредбата нов данък "корупция".

В бурната дискусия депутатите включиха Ал Капоне, филми и песни. Валери Симеонов дори запя евъргрийна на Гершуин "Съмър тайм".  

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова /ГЕРБ/ посочи, че БСП нямат нито едно предложение, а само критикуват тези на другите. "През цялото време вашата позиция беше само против", коментира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай