Парламентът ще заседава извънредно във вторник

Поради липса на кворум днешното заседание на парламента беше провалено

Парламентът ще заседава извънредно във вторник | StandartNews.com

Идния вторник ще има извънредно заседание на парламента по искане на председателя Цвета Караянчева. След проваленото заседание днес поради липса на кворум, Караянчева коментира пред журналисти в парламента, че има такова право и информира, че извънредното заседание, на което ще бъде обсъдена промяната в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване, ще се състои на 23 юли, от 14.00 часа.

"Обидно е, че днес когато честваме 28 години от приемането на новата Конституция от VII Велико Народно събрание се случва този срам. При положение, че колеги бяха в залата и не се регистрираха", коментира Караянчева. По-рано в пленарна зала депутатите от БСП и ДПС отказаха да се регистрират. След три опита заседанието бе провалено.

Тя посъветва колегите от БСП и ДПС да се подготвят за работа. "Нека се подготвят, предполагам ще им трябва време или може би малко да починат, защото виждам, че някои дълго отсъстваха от залата", каза още тя.

"Има още три седмици за работа, моля всички да се мобилизират и да бъдат на работа, за да осигуряваме добра законодателна дейност", апелира тя.

Относно кворума и регистрираните 120 депутати в залата, Караянчева уточни, че по Конституция трябва да са 121, тъй като има 240 народни представители.

Караянчева каза още, че работят по казуса с Волен Сидеров, който вчера я сезира, че е неправомерно отстранен от председателското място на "Обединени патриоти".

Според управляващите, ДПС и БСП са провалили днешното пленарно заседание. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира пред журналисти отказа на депутатите от БСП и ДПС да се регистрират с думите: "Консолидираната опозиция в лицето на БСП и ДПС провали днешното пленарно заседание. Действията на опозицията са същите както и преди европейските избори. Заявлението им, че ще бъдат конструктивни и ще променят маниера си и поведението си, се оказа лъжа".

Даниела Дариткова бе категорична, че следващата седмица ще се справят с кворума и предложените промени в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване ще бъдат разгледани. "Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера, които не отговарят на претенциите им за отговорни политически партии", добави тя.

Дариткова коментира, че си обяснява това поведение на опозицията с "липса на въображение".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че отмяната на машинното гласуване ще бъде гласувана в зала. "Естествено, че ще мине. Искам да припомня, че от самото начало НФСБ сме се заявили категорично против машинно гласуване, тъй като това е най-елементарната форма за манипулиране на избори", каза той и изрази задоволство от факта, че голяма част от политиците също са го разбрали.

Относно поведението на опозицията, Симеонов каза: "Не им препоръчвам да влизат в същия режим и същата спирала на падение, в които бяха влезли предишните няколко месеца. Видяхте, че това не се отразява здравословно".

Според него и БСП, и ДПС имат своите задкулисни договорки. "Всеки си се бори за позиции в държавната администрация и всеки театрално го играе контра на разумните предложения. Това ще бъде за тяхна сметка, затова казвам, че няма да им се размине този път", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай