НС с декларация за малцинството ни в Украйна

Причината за одобряването на документа е започналата административно-териториална реформа в Украйна

НС с декларация за малцинството ни в Украйна | StandartNews.com

Парламентът прие декларация в защита на целостта на българската общност в Украйна. "За" декларацията гласуваха 109 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" - 19, с което тя бе приета.

Причината за одобряването на документа е започналата административно-териториална реформа в Украйна, която предвижда разделяне на Болградския район, който е естествен административен център на българите там, на 5 независими части. Според управляващите това нанася „много тежък удар върху целостта на нашата българска общност“.

По същия повод вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева вече проведе и телефонен разговор със своя украински колега Дмитро Кулеба.

Текстът на декларацията бе прочетен от парламентарната трибуна от заместник-председателя на парламента Валери Симеонов, който оглавява и групата за приятелство между България и Украйна. „Това е доста неприятен и опасен факт, от гледна точка на запазването на българската общност и защитата на интересите ѝ“, отбеляза той пред депутатите.

С документа народните представители задължават българското правителство да реагира в спешен порядък на подготвяните промени, както и да потърси междуправителствена среща по темата. „Народното събрание на Република България настоява, че решаването на проблемите на българската общност в Украйна е приоритетен въпрос, който следва да бъде решен в духа на отличните отношения между двете държави и при спазване на европейските ценности“, пише в декларацията.

Въпреки че опозицията от БСП подкрепи декларацията, тя отправи и някои критики. Левицата възрази за начина, по който е изготвен текстът – без работна група, която да определи неговото съдържание, както и срещу отсъствието на външния министър Екатерина Захариева от пленарната зала по време на обсъжданията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай