Парламентът обсъжда нов избор на шеф на КПКОНПИ

Народното събрание подновява днес работата си след местните избори

Парламентът обсъжда нов избор на шеф на КПКОНПИ | StandartNews.com

Народното събрание подновява днес работата си след местните избори. В първия работен ден народните представители ще обсъдят проект за откриване на процедурата за избор на нов председател на Антикорупционната комисия.

Според процедурните правила, които трябва бъдат утвърдени в пленарната зала, депутатите ще имат срок от 14 дни да предлагат кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. След това в срок от 7 дни номинираните представят писмените концепции за работата си като ръководители на  Антикорупционната комисия и  декларация за имуществено състояние и конфликт на интереси. Ще бъдат проверявани и за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Правилата предвиждат допуснатите кандидати да бъдат изслушани в комисията за борба с корупцията, а реалният избор ще е в пленарната зала. За избран ще се смята този, който е получил подкрепата на повече от половината от  присъстващите в пленарната зала народни представители.

Процедурата за избор на председател на Антикорупционната комисия се задейства три месеца след като Народното събрание гласува подадена от Пламен Георгиев оставка заради скандала с недекларираната му тераса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай