Паргов:Без приватизация на Топлофикация София

Трябва да има комитет за наблюдение, които да е в тесен контакт с консултанта, за да може да следим неговата работа и за всяко негово действие, категоричен е лидерът на БСП - София

Паргов:Без приватизация на Топлофикация София | StandartNews.com

Работата на консултанта трябва да доведе подходящ външен мениджмънт, който да управлява ефективно „Топлофикация-София“. Работата му не бива да доведе до приватизация или концесия. Това каза лидерът на БСП - София  Калоян Паргов по време на заседанието на Столичния общински съвет  относно одобряване на Споразумение за отпускане на безвъзмездна помощ с цел извършването на проучване, което да включва разработването на пътна карта за надграждане на „Топлофикация - София“ ЕАД, конкретни препоръки относно цялостното преустройство на експлоатацията, финансовото състояние и правната и управленска структура на дружеството.

„Преди две години се постигна политически консенсус. Направихме работна група и тя излезе в средата на 2019 г. с доклад и насоки. Вследствие, близо година и половина – две, администрацията на Столична община, в лицето на Дончо Барбалов, водеше разговори с различни реномирани международни институции в търсене на реномиран консултант, който да може да развие по-нататък процеса и да го докара до край. Стигаме до това предложение от Американската агенция за търговия и развитие, която ни предоставя този грант, което е много хубаво. За мен няма значение дали помощта е шведска, съветска или американска, важното е тя да води до резултат“, обясни той.

„Работата на консултанта е да даде всички технологични, финансови и правни страни на проблема „Топлофикация“, така че в бъдеще в следствие на този грант да произтече крайният завършек, около който ние сме се обединили“, подчерта Паргов.

„Основната ни задача е столичната „Топлофикация“ в бъдеще да попадне в ръцете на реномирана компания, по възможност извън нашата българска местна флора и фауна“, добави той.

Председателят на групата на „БСП за България“ обясни, че компанията, която поеме „Топлофикация“ с оглед подобряване на имиджа ѝ, но не на сметка на столичните потребители.

„Ние ще подкрепим този доклад. Но трябва да има комитет за наблюдение, които да е в тесен контакт с консултанта, за да може да следим неговата работа и да следим за всяко негово действие“, категоричен беше Калоян Паргов.

„Топлофикация София“ е стратегически обект с национално значение. Ние носим отговорност за това, какви субекти допускаме да получават данни и да имат достъп до данните на нашите стратегически обекти. Предлагам, когато дойде моментът за такова решение от ДАНС или Държавна агенция „Разузнаване“, Столичния общински съвет да бъде информиран“, заяви от своя страна общинският съветник от „БСП за България“ Диана Тонова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай