Паргов: Страхът от неясното бъдеще измества ужаса от заразата

Ключовата дума в този труден момент е "солидарност", казва лидерът на БСП - София

Паргов: Страхът от неясното бъдеще измества ужаса от заразата | StandartNews.com

Страхът от неясното бъдеще започва да измества ужаса от заразата. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов в предаването "Офанзива" по Канал 3. Според него този тънък психологически момент ще бъде голямото предизвикателство пред всички в държавата през следващите месеци.

"След пандемията от COVID19 светът няма да е същият, България няма да е същата, коментира Калоян Паргов. - И ключовата дума тук е "солидарност". Солидарност с медиците, солидарност с всички онези социални слоеве, които имат нужда от защита и от перспектива, солидарност с бизнеса. Солидарността е най-важна сега. Очевидно е, че в тази тежка криза лъснаха пробойните в държавата. Обаче не е сега времето да говорим за това. Сега трябва да си извлечем поуки. Пандемията ни наложи да спрем забързания ход на времето, в което живеем, да се вгледаме в себе си и да направим всичко възможно никога повече да не ни се случи нещо подобно".

Според Калоян Паргов темата за икономиката на държавата е много важна в момента. "Така е, защото бедността идва тогава, когато икономиката не работи. Когато порядъкът бъде разрушен, настъпва хаос, коментира още той. - И от тази гледна точка това е най-важната задача, която стои пред всички политици и партии в България. За нейното разрешаване трябва да мислим сега. Очевидно, че с този Закон за извънредното положение едва ли ще бъдат въведени някакви адекватни икономически мерки. Всички знаем мнението на представителите на бизнеса, на синдикатите... Те очакват далеч по-адекватно поведение на държавата в тази ситуация. Все пак виждаме какво се случва в другите засегнати от COVID19 страни".

Лидерът на БСП - София коментира и предложението на социалистите в парламента за отсрочка за плащане на сметките за ток, вода и парно. "Вирусът е най-опасен за хората на възраст над 60 години. Те не трябва да излизат от домовете си, но за много от тях няма кой да се погрижи, да им осигури най-необходимото за нормален живот, коментира Калоян Паргов. - Толкова ли е належащо към момента точно тези хора, които традиционно са най-изрядните платци на месечните сметки, да не пропуснат да се издължат и по време на извънредното положение?! А сигурни ли сме, че извънредното положение ще приключи на 13-ти април? По-вероятно е, според мен, да бъде удължен този срок. Немислимо е в момента възрастните хора да бъдат оставени без вода, ток и парно, ако не могат да си платят консумативите навреме този месец. Тук не става въпрос, че изобщо няма да си платят сметките. Говорим за удължаване на сроковете или отлагане на плащането. А какво да правят хората, които в момента са в неплатен отпуск?! Персоналът в ресторантьорския бизнес, работещите в туризма, в сферата на услугите, които са на улицата вече, как ще живеят? Сега трябва да мислим за решения на тези казуси, които са много сериозни".

Калоян Паргов благодари и на младите социалисти от София, които се включиха в сформираните доброволчески "Тимуровски команди" на БСП в столицата. "Всички възприеха идеята като кауза и не се изплашиха, каза той. - Чакахме цяла седмица от Столична община да им осигурят нужните предпазни средства като очила, маски и дезинфектанти, но в събота ги получихме и започват работа. Социалният патронаж в София също вече действа, но има нужда от още доброволци. Няма как да смогнат на всички заявки с наличния състав. Освен това са нужни хора, които да обслужват гражданите под карантина. Това е доста опасно и не е за всеки".

Според Калоян Паргов Столична община трябва да подобри хигиената в града. "Въпросът не е просто да напръскат или да намокрят улиците, а да ги измият – дали със сапун като в Турция или с дезинфектанти във водата, но да има смисъл от тази работа, коментира той. - Променен е и графикът на градския транспорт, както и на метрото заради намалелия брой на гражданите, които ги използват. Ако се получи драстично увеличение на заразените с вируса в София, може и изцяло да бъде спрян градският транспорт. Дезинфекцията е задължителна, но личната отговорност в тази ситуация е изключително важна. Затова нека да се вслушваме в препоръките на медицинските специалисти и да си стоим вкъщи. И да се отнасяме със съответното уважение към лекарите. Те са новите герои на нашето време. И ние, политиците, както и всички граждани, трябва да спазваме техните съвети с мисъл за бъдещето на нас самите и на държавата ни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай