Паргов: Манолова може да е червеният кандидат за София

Нинова зове Борисов да каже Горанов негов министър ли е или му е наложен

Паргов: Манолова може да е червеният кандидат за София | StandartNews.com

БСП спряга омбудсмана Мая Манолова за възможен кандидат за кмет на София, разкри столичният лидер социалистите Калоян Паргов на заседание на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП.

"На този етап имаме три-четири кандидатури за кмет на София, сред които е и името на омбудсмана Мая Манолова. Много имена се спрягат и вътре и вън от партията. Ще изчакаме да видим резултата на различните партии след европейския вот и след това ще обявим това решение. Имаме поне три - четири кандидати, които на този етап, предвид рейтинга на г-жа Фандъкова, се съизмерват с нея. И сред тях е и г-жа Манолова, но има и други", заяви Паргов. Той допълни, че  кандидатурите на Георги Свиленски и Елена Йончева също са на дневен ред". До този момент Манолова не е деклалирала готовност да се включи в битката за кмет на София. Наскоро обаче стана ясно, че си е преместила адресната регистрация в столицата, което се прие като знак за нейни намерения в тази посока. Настоящият омбудсман беше спрягана и като вариант за кандидат-президент, но тогава Нинова наложи номинацията на Румен Радев. 

 

 "През 2019 г. наред с редовните европейски и местни избори най-вероятно ще има и предсрочни парламентарни избори. Влизаме в тежка изборна година", прогнозира Паргов. Според него в този парламент БСП не може да влезе в никакви коалиции. Той отказа да прогнозира какво може да се случи на евентуални предсрочни избори, но допусна, че на тях може да се появи нов политически субект. "Дали е Слави Трифонов, дали е някой друг, ще видим", добави Паргов.

"Предстои изключително тежка политическа зима. Зимата на нашето гражданско недоволство", каза още той.

Междувременно, лидерът на БСП Корнелия Нинова декларира, че ако се проведат предсрочни избори и БСП ги спечели, ще спре сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ.

"Идвам от срещата на колегите от леви партии във Вишеградската четворка-Полша, Унгария, Чехия и Словакия, плюс България и Хърватия. Там имах среща с евродепутати и им заявих категорично нашата позиция. Ако се проведат предсрочни избори и БСП ги спечели, предайте на чешкото правителство, че ще заявим, че държавата ни иска да участва в процедурата за ЧЕЗ и ще направи всичко възможно да я купи", обясни Нинова.

Лидерът на БСП призова премиера Бойко Борисов да излезе и да каже дали Владислав Горанов е негов министър или не. Според нея министър-председателят не може да бяха от отговорност във връзка със скандала с луксозното жилище на финансовия министър.

"Борисов смята, че ще се отърве от този ангажимент като каже - той (бел. ред. Владислав Горанов) е голям човек и да излезе да отговаря. Да, но това не ти е Валери Симеонов, с който да се оправдаваш с коалиционните партньори, той е твой министър или може би не е? На кой е, кой е назначил Горанов и кой ще носи отговорност за това? Според Конституцията и правилата това е премиерът, но да излезе и да го каже ясно: "Горанов е министър на ГЕРБ и аз отговарям за това" или "Горанов е назначен от друг и ми е трудно да понеса отговорността за това", заяви Нинова.Тя заяви, че с "Визия за България" БСП искат да променят модела на управление, в който институциите не работят. "Живеем в авторитарна държава, имаме една власт на един човек. Заслужава си да мислим за промяната на това фактическо състояние", каза още Нинова. "Не е нормален модел, в който едрият бизнес е поставен на натиск, застава редом до управляващите и плаши майки на деца, че ще изкара на улиците работници срещу тях", каза Нинова. Никак не е правилно синдикатите да хвалят бюджет, в който са замразени всичките 12 социални плащания за деца, майки и обезщетения за безработица, социално слаби и първокласници. Това са неща, които искаме да дискутираме как да ги променим, защото ги смятаме за ненормални. Защото ние най-често говорим за неравенство. Не е нормално, когато половината ти народ е на улицата, защото няма възможност да си платят сметките и при пенсия от 219 лв. при праг на бедност 348 лв., политиците в държавата да си увеличават заплатите автоматично на всеки три месеца. Това е сбъркан модел. Да не се окаже накрая, че смяната на модела, която очакваме, всъщност означава връщане на нормалността и модела на Конституцията - правова държава, разделение на властите, които тотално през последните години бяха потъпкани и заличени от всичките управления на Бойко Борисов", посочи още лидерът на БСП.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай