Омбудсманът: Машините разобличиха кражбата на вот

Манолова разкритикува аргументите за промени в ИК като "несериозни" и "несъстоятелни"

Омбудсманът: Машините разобличиха кражбата на вот | StandartNews.com

"Истинската причина за отмяна на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот. Машините разобличиха нечестното съставяне на протоколи от СИК и доказателството за това е на сайта на ЦИК". Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на брифинг във връзка с намерението за отмяна на машинното гласуване. Промяната в нормативната уредба бе внесена в парламента от ГЕРБ и подкрепена от "Обединени патриоти" и "Воля".

Манолова разкритикува аргументите на вносителите, определи ги като "несериозни" и "несъстоятелни". Тя обяви, че ще участва в заседание на парламентарната правна комисия, за да се опита с аргументи да убеди народните представители, че веднъж дадени избирателни права на гражданите не могат да бъдат отнемани.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че в 1129 секции има неотчетени преференции, в други 80 секции имало неотчетени гласове за партии и това е видно от протоколите на сайта на ЦИК.

Тя прогнозира, че след машинното ще бъде посочено и електронното гласуване със същите аргументи. Омбудсманът припомни, че след дебат с неправителствени организации на 28 юни, още на 1 юни е изпратила до ЦИК писмо с препоръки как машинното гласуване да бъде успешно.

"Очевидно усилието да спасим машинния вот и чрез него честността на изборите се оказа напразно за властта", коментира Манолова. "Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по петдесет лева", каза още тя.

Относно аргумента, че машинното гласуване е малко използвано, Манолова цитира данни от социологическо проучване, измерило нагласите на българските граждани за машинното гласуване преди европейските избори, според което 54 на сто са казали "да" на гласуването с машини. Манолова посочи, че в 310 секции на последните избори от 3000 възможни с машини са гласували повече от 50 на сто от избирателите, а в други 340 секции между 40 и 50 на сто от избирателите.

Като "абсолютно неверен аргумент" тя визира твърдението, че машинният вот не е намалил недействителните гласове. "При гласуването с машина е невъзможно подаването на недействителна бюлетина - такава опция не съществува. С машинното гласуване броят на недействителните гласове става нула", посочи Манолова.

Третият аргумент за скъпия машинен вот Манолова обори като посочи, че не машините, а ЦИК е оскъпила вота. Тя визира наемът на машини от страна на ЦИК и то на цена, на която реално те могат да бъдат закупени. "По признание на фирмата, която предостави машините на европейските избори, наемът е в размер на 70 процента от цената на машината. Подозирам, че наемът е сто процента от цената на машините, така че виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК", коментира Манолова.

Накрая Манолова попита вносителите на законопроекта дали европейските избори са законни, след наличието на машинен вот. "Ако твърдят, че машините са опорочили вота, би трябвало да са подали жалби за отмяна на европейските избори", коментира още омбудсманът Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай