Окончателно! Зелен сертификат за депутатите

Възраждане и ИТН отказаха да участват в галсуането

Окончателно! Зелен сертификат за депутатите | StandartNews.com

Депутатите и служителите на Народното събрание ще влизат в сградата със зелен сертификат или след тестване за коронавирус.

Това реши окончателно парламентът след продължили 5 часа караници днес. Изискването за сертификат влиза в сила от 24 януари.

Депутатите от "Възраждане" и "Има такъв народ" не участваха в гласуването. За зеления сертификат гласуваха 154-ма народни представители от "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС, БСП и Демократична България. "Против" нямаше, а трима от ПП и един от ГЕРБ се въздържаха.

Новата мярка гласи, че достъпът до НС ще става с един от следните документи: зелен сертификат; документ за преболедуван ковид; удостоверение за наличие на антитела; отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди влизане.

Депутатите, които нямат зелен сертификат, сами ще плащат за тестовете си, но няма да ползват предимство на опашката, както бе първоначално предложено. За останалите лица, които влизат в сградите парламента - служители, сътрудници на парламентарните групи и журналисти, тестовете ще се плащат от бюджета на Народносто събрание. Сътрудниците на самите депутати обаче също ще трябва да си плащат сами тестовете.

До решението се стигна след бурни дебати, продължили близо 5 часа.

„Както преди малко министър-председателят каза, че има умрели ваксинирани. Какво доказвате с този зелен сертификат, освен че има някакъв документ. Разбирам, че това ви е наредено. Разбирам и от кого ви е наредено. Как смятате да ни ограничите, ние да изпълняваме задълженията си? Разбирате ли какво правите в момента? Предизвиквате гражданска война”, заяви Елена Гунчева от „Възраждане”.

„Неспециалисти коментират медицински факти, но същите тези хора когато имат нужда от лекар – отиват на лекар. Убеден съм, че не се лекуват сами”, коментира Антон Тонев от „Продължаваме Промяната”.

„Имам цяла папка, пълна с това дали зеленият сертификат работи или не. Ако искате – ще ви запозная лично. Така че когато излизате на тази трибуна, моля ви, не говорете неистини”, каза Александър Симидчиев от „Демократична България”.

„Ние продължаваме да работим така, както работеха предишните народни събрания и продължаваме да приемаме актове, които след това Конституционният съд обявява за противоконституционни”, заяви Ива Митема от „Има такъв народ”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай