Окончателно: Петима вицепремиери, размествания в министерствата

Кирил Петков иАсден Василев се очаква да получат мандат утре

Окончателно: Петима вицепремиери, размествания в министерствата | StandartNews.com

Петима вицепремиери и преструктуриране на изпълнителни агенции и институции предвижда финалният вариант на коалиционното споразумение. Всяка от формациите ще има вицепремиер, а само "Продължаваме промяната" ще разполагат с двама, съобщи БНР. 

Към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев преминава Дирекция "Централно координационно звено", което досега беше на подчинение на МС (то осъществява координацията между отделните министерства и ЕК и Съвета на Европа), както и ИА "Сертификационен одит на средствата от Европейския земеделски фонд".

Към другия вицепремиер на ПП е Калина Константинова, която ще отговаря за ефективно управление и дигитализация на държавната администрация, преминават  Института за публична администрация, "Български пощи", ГРАО, Агенцията по геодезия и кадастър и други. 

Министърът на околната среда и водите ще съвместява поста с този на вицепремиер по устойчиво развитие и климатични промени, ако се приеме предложението на ДБ за това название. Тяхната номинация е на Борислав Сандов от Зелено движение.

ИТН ще излъчи вицепремиер, който ще е министър на регионалното развитие. Номинацията е на Гроздан Караджов. От ИТН се очаква ново име за министър на външните работи, след като излязоха публикации за неточности в биографията на първоначално предложения кандидат - Димитър Гърдев. Резерви е изразил и самият Кирил Петков, съобщи БНР.  

Министърът на икономиката и индустрията от квотата на БСП също ще е вицепремиер. На негово подчинение ще е ДКК. Обсъждано е името на Корнелия Нинова, но окончателно номинациите на социалистите за предложените им позиции ще станат ясни утре след пленума на партията. 

ББР ще премине към новото Министерство на иновациите и растежа, което се отделя от сегашното Министерство на икономиката. Очаква се начело да застане Даниел Лорер.

Всеки министър сам ще определя екипа си от зам.- министри, но към него ще бъдат назначени по трима съветници от другите партии, като мотивът е по- добър контрол.  

Партньорите не са единни в оценката си за този подход и някои вече изразиха съмнение в ефективността. 

Очаква се утре, след като стане ясна позицията на БСП, коалиционното споразумене да бъде публично оповестено, а в рамките на часове " Продължаваме промяната" да получи мандат от президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай