Окончателно – купуваме F-16

Красимир Каракачанов: "Решението е правилно."

Окончателно – купуваме F-16 | StandartNews.com

Парламентът окончателно ратифицира сделката за закупуването на 8 изтребителя F-16, блок 70, за бойната ни авиация. В подкрепа на четирите договора гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. БСП, НФСБ, „Атака“ и „Воля“ гласуваха против.

„За“ сделката бяха 123-ма депутати, „против“ - 78, двама се въздържаха. При първото гласуване договора подкрепиха 124 народни представители, 83-ма бяха „против“, трима се въздържаха. „За“ бяха 89 от ГЕРБ, 11 от „Обединени патриоти“, 22-ма от ДПС и двама независими избраници. „Против“ гласуваха 63-ма от БСП, деветима от ОП, и 11 от „Воля“. Трима от патриотите се въздържаха.

Мнозинството в Народното събрание гласува на две четения актуализацията на държавния бюджет, с която се осигурява покупката на осем американски самолета F-16, блок 70, в размер на 2 млрд. и 100 млн. лева. Недостигът по консолидираната фискална програма ще бъде 2,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

Финансовото обезпечаване на договора ще се извърши чрез увеличаване на разходите на Министерството на отбраната за сметка на увеличаване на дефицита на бюджета за тази година. Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ уточни: „Това увеличаване на дефицита не е свързано с увеличаване размера на дълга, нов дълг, който следва да се емитира, за да се осигури този разход ,затова защото парите, необходими за този разход, са именно във фискалния резерв. В момента ние имаме над 11 млрд. фискален резерв. Икономическият бюджетен момент е изключително благоприятен“, подчерта Стоянова.

Финансовият модел по сделката предвижда определената цена, посочена в международните договори с правителството на Съединените щати, да се депозира изцяло в кратък срок след подписването по сметка на федералното правителство. Това предизвика несъгласието на левицата. Според Румен Гечев „най-бедната страна на Европейския съюз, с най-висока смъртност, с най-разсипано здравеопазване ще финансира - това кажете, държавния дълг на богатата и високо развита страна - Съединени американски щати, и затова ние не сме съгласни авансово да се плащат 200 млрд. и 300 млн. срещу чертеж и евентуално получаване на стоката след 4 години“.

От ГЕРБ посочиха, че няма възможност за друг начин на плащане, тъй като досега българската държава няма големи доставки на въоръжение от Съединените щати.

По-рано в отрицателния си вот за ратификацията на сделката от „Воля“ поискаха оставките на всички министри, които са преговаряли по сделката.

Началникът на военновъздушните сили генерал Цанко Стойков благодари за покупката на изтребителите: „Самолетът е хубав, с големи възможности, с абсолютно всички системи, които го правят оперативно съвместим. Пилотите и инженерно-техническият състав ще получат обучение, което ще им позволи да го експлоатират с пълните му възможности. Благодаря за подкрепата както на правителството, така и на парламента, защото с това ние разширяваме възможностите на цялата Българска армия.“

Ген. Константин Попов, председател на комисията по отбрана в НС, който предложи повторно гласуване, защити сделката за F-16 и приветства усилията на правителството да модернизира българската авиация: „Със сигурност е остров на стабилност – финансова, икономическа, политическа, и точно това ни дава основание сега да кажем да. Имаме ресурси, време, нашата изстрадала армия, нашите изстрадали въоръжени сили да получат заслуженото. Ние купуваме един изключително съвременен самолет, с изключителни бойни способности, с огромни възможности.“

Военният министър Красимир Каракачанов призова да се спре с популизма и да се мисли прагматично: „Когато става въпрос за сигурността и суверенитета на България, не трябва да се делим на леви и десни. Трябва да разсъждаваме от прагматичния интерес на нашата сигурност, а прагматичният интерес на нашата сигурност диктува ние да модернизираме нашата армия, нещо, което 30 години не е правено. 30 години по една или друга причина конюнктурна ние режем, унищожаваме, накичваме самолетите си по селските мегдани и ги продаваме за жълти стотинки. Решението за F-16, блок 70, е правилно решение.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай