Очакват 6,5-7% безработица до края на годината

В момента тече т.нар. програма "заетост по 3" - това е схемата 60:40 от една страна, от друга страна 290 лв., с които подкрепяме секторите на транспорт и туризъм, както програмата "Заетост за теб", насочена към наемане на безработни лица

Очакват 6,5-7% безработица до края на годината | StandartNews.com

Правителствените цели за безработицата са тя да се задържи около 6,5-7% до края на годината. Работи се активно по отношение на това, заяви в интервю за БНТ социалният министър Деница Сачева.

"Повече от два месеца вече задържаме нивата на безработица, благодарение на програмите, които реализираме. В момента тече т.нар. програма "заетост по 3" - това е схемата 60:40 от една страна, от друга страна 290 лв., с които подкрепяме секторите на транспорт и туризъм, както програмата "Заетост за теб", насочена към наемане на безработни лица.

За месец юни имаме рекорден брой хора, които започнаха работа - 37 000. Надяваме се да успеем да направим така, че до края на месец септември да можем да имаме добри резултати и да запазим работните места на почти 300 000 души", каза Сачева.

По думите и от няколко месеца се работи по бъдещия програмен период на ОП "Развитие на човешките ресурси", който е свързан с младежката безработица и овластяването на младите хора с умения, така че да мога да намерят своята реализация на трудовия пазар. В бъдещия програмен период почти 500 млн. лева са предвидени за възможности за обучение по дигитални умения.

Сачева припомни, че България ще получи от ЕС 29 милиарда евро, като съотношението грантове - заеми е 84 към почти 16, в полза на грантовете.

"И още до края на тази година, началото на следващата ще имаме възможност да разполагаме със средства - около 650 млн. Трябва да сме много бързо подготвени с проектите и програмите, по които да кандидатстваме, по това вече се работи повече от месец", уточни социалният министър.

По отношение на мярката 60:40 Сачева заяви, че почти 165 000 души са запазили работните си места, а над 160 млн. вече са изплатени и продължава поетапното изплащане по първия дизайн на мярката. По втория дизайн започна кандидатстването. Мярката ще работи до 30 септември, след което ще бъде с нов дизайн.

За протестите Сачева заяви, че към момента не са чули конкретни искания, свързани с идеи.

"Чули сме искания, свързани с оставки и диалогът продължава да бъде диалог за хора, а не за идея. Така че ние очакваме да чуем конкретни идеи и разбира се сме готови да се срещнем да разговаряме, да обсъждаме това. Когато говорим за младите хора, това е части от политиките, за които бяха договорени вчера толкова много пари за България от министър- председателя. Защото за младите хора определено има нужда да се работи по много повече теми - по теми, свързани с иновации, предприемачество, дигитализация, култура, екология", каза Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай