Очаква се 2019-а да е година на промени

Премиерът Борисов има интуиция да разпознава и разчита протестите. В България който не е протестирал, той не е получил това, което иска, твърди социалният антрополог Харалан Александров...

Очаква се 2019-а да е година на промени | StandartNews.com

2019-а ще е година на промени, обяви в интервю за БНР социалният антрополог доц. Харалан Александров. Според него обикновеният човек е поставен пред много тежък избор - да намери групата, към която принадлежи. Хората отчаяно търсят принадлежност, смята той.

„Премиерът Борисов има интуиция да разпознава и разчита протестите. В България който не е протестирал, той не е получил това, което иска. Протестират всички на практика“, коментира Александров в предаването „Хоризонт до обед“ и добави:

„Оказва се, че има буквално паралелна система на взимане на решения, която е корективна спрямо основната система и при която протестиращите успяват да се доберат до центъра на властта, той е доста персонализиран – Бойко Борисов, и той реагира, като полага усилия да намери решение, което ако не да реши устойчиво проблема, то поне да намали напрежението. България е добър пример за това, че е възможно такъв тип кризисно функциониране, но същевременно е пример за това, че не се решават в дълбочина проблемите“.

Социалното недоволство е основата на политическите промени, каза Александров. По думите му тази ситуация в огромна степен ще предопредели динамиката и резултатите от европейските избори.

Той подчерта, че проблемът не е само в България и затова вълната минава през целия свят: „Никой не е измислил какво да прави с толкова сложно, фрагментирано, диференцирано общество, което постоянно генерира нови борби по интереси“.

„Това, което се случва в днешния свят, който е изключително сложен, много забързан, под все по-силен натиск за ускоряване, който е както технологичен, така и пазарен, с много голямо влияние на международните корпорации, се случва системна промяна. Установените механизми, каналите, по които тече комуникацията и представителството, спират да бъдат достатъчно успешни. Оказва се, че все повече групи в един много пъстър свят започват да се чувстват непредставени. Това усещане и усещането, че никой не защитава интересите им, се разпростира много бързо не само през социалните медии, а поради нарастващите глобални неравенства и достъпът до информация за това какво се случва в света. Аз бих го разглеждал като системен проблем. Установеният механизъм за управление на този процес не работи достатъчно добре и „парата“ намира място да излезе не през клапаните, създадени за тази цел, а през пролуките на системата, при което произвежда доста остър звук. … Този тип представителство изглежда ефектно, то е медийно и зрелищно, но е доста крехко. Това е нов механизъм, който възниква в движение и още не е канализиран. Предстои да се канализира по някакъв начин“, обясни социалният антрополог. Според него в този преходен период, докато това се случи, протестите ще бъдат ежедневие. През протеста специфичните групи по интереси дават обратна връзка на управлението“, добави той.

Протестите имат кратковременен ефект, но той е успокояващ, смята социалният антрополог. По думите му това ще доведе до развиване на нови сетива на политическата класа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай