Обсъждат строга домашна карантина за пенсионерите

Това стана ясно на срещата при президента

Обсъждат строга домашна карантина за пенсионерите | StandartNews.com

Ако броят на заразените с коронавирус у нас нарасне много, възрастните хора може да бъдат поставени под строга домашна карантина. Това е един от вариантите, които се обсъждат като мярка срещу разпространението на опасния COVID-19 на срещата при президента. Румен Радев събра на "Дондуков" 2 премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, здравния министър Кирил Ананиев, вътрешния - Младен Маринов, както и началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, за да дискутират какво още може да се направи за спиране на опасната зараза.

ВИЖ ОЩЕ: Радев иска мерки срещу спекулата

В началото президентът Радев призова всички да се отнасят с разбиране към усилията, които се полагат, защото от тях има ефект.

ВИЖ ОЩЕ: Няма да изнасяме маски, докато не се презапасим

„Има промяна в съзнанието на хората, спазват се и социална изолация и социална дистанция. Остава да решаваме и други важни, неотложни проблеми. Не сме били подготвени за криза от такъв мащаб, говоря за лични предпазни средства, дезинфектанти”, каза Радев. 

ВИЖ ОЩЕ: 1000 лв. за лекарите чисто

Идеята за строга домашна карантина разви вицепремиерът Томислав Дончев. Длъжни сме да мислим не само ден за ден, а за един хоризонт 10 дни или две седмици напред, дори при хипотеза когато имаме по-голям брой заразени, тогава акцент и приоритет ще бъдат най-уязвимите, възрастните хора, каза вицепремиерът. Дончев каза, че се обсъждат варианти за строга домашна карантина, което налага необходимостта от разширяване с пъти на обхвата на капацитета на службите за домашен патронаж. По думите му това означава три пъти по-голям брой хора и техника, които са в състояние да разнасят храна, вода, медикаменти на всички възрастни хора, което се планира също да бъде покрито с препрограмирани средства от оперативните програми.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай