Обрат: Разсрочват дълговете на вероизповеданията

Дълговете няма да бъдат опростени, обяви Цветан Цветанов

Обрат: Разсрочват дълговете на вероизповеданията | StandartNews.com

Дълговете на вероизповеданията, натрупани до 31 декември 2018 г., няма да бъдат опрощавани, а разсрочвани. Новината обяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Предложението ще бъде направено между двете четения на промените в Закона за вероизповеданията, които предизвикаха обществено недоволство заради заложената вътре финансова амнистия за вероизповеданията.

По данни на финансовото министерство задълженията им към държавата са около 8,2 млн. лв., а вече стана ясно, че около 8 млн. от тях са само на Главното мюфтийство.

Периодът на разсрочване все още не е договорен, защото се търсят различни варианти.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви: "Ще може да се получава в по-голямата си част, така че да може изпълнението на задълженията на отделните вероизповедания да не блокира целите на закона. Промяната в подобно решение отново идва на база на обществените реакции и дебата, като крайната цел отново е законът да стане работещ. Не сме говорили с финансови експерти от ДПС, не сме говорили с никой. Решението е от последните няколко дни и е формирано в рамките на парламентарната група на ГЕРБ и експерти от Министерството на финансите".

От ВМРО приветстваха решението.

„Не е справедливо да бъде поощрявано едно вероизповедание за сметка на всички останали, така че ние сме напълно доволни с това решение, което днес нашите партньори от ГЕРБ обявиха и смятаме, че това беше правилният път да се вслушаме в думите на хората, които на улицата казаха много ясно, че това не е правилният път. Отлагането на задълженията е правилен път. Така е правилно, честно и справедливо“, коментира депутатът Александър Сиди.

Валери Симеонов от НФСБ коментира по-рано: "Въпросът с опрощаването не беше съгласуван, нито беше коментиран даже с нас. Аз не мога да разбера ние като лукови глави ли стоим тук в тази коалиция, и да не би някой да си въобразява, че ей така ще подкрепяме и ще нарушим основните принципи, които са ни събрали в тази коалиция? Няма да стане. Ако Бойко Борисов не даде назад, ще има много сериозни проблеми в коалицията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай