Облаци над кабинета. Ще има ли мълнии?

Ток, газ, военни бази и съседи вдигат атмосферното налягане край властта

Облаци над кабинета. Ще има ли мълнии? | StandartNews.com
  • Ток, газ, военни бази и съседи вдигат атмосферното налягане край властта
  • Кабинетът стартира с дневния ред на хората, Борисов и Костов го сурвакаха

Колкото и подвластни на устрема на младостта да са, и премиерът Кирил Петков, и министрите от кабинета му едва ли са вярвали, че работата им на "Дондуков" 1 ще е лека и лесна. Със сигурност обаче не са очаквали още в първия работен ден за новата 2022 г. всички облаци в иначе слънчевото януарско време да се съберат точно над Министерски съвет.

Усилващият се западен циклон с цените на тока срещна новия 30-процентен порив на газовото увеличение. И накара пенсионерите да зададат тежкия въпрос как със 740 лв. пенсия да плащат над 1000 лв. отопление.Черноморският бриз принуди всички да се запитат

ще има ли буря с натовските бази у нас

А южният вятър върна темата как ще се разберем с братята северномакедонци. И всичко това на фона на повишаващото се атмосферно налягане заради бедност, инфлация, икономическа криза, липса на бюджет, омикрон вълна и ковид-драма със зелените сертификати. Перфектната буря!

Ще успее ли кабинетът "Петков" да премине през нея?

Министрите започнаха работа енергично и решително. Така, както се очакваше от тях - според дневния ред на хората. Енергийният министър Андрей Николов обяви помощи за бизнеса и домакинствата заради скъпия ток. Социалният му колега Георги Гьоков даде 60 ковид - лева на всеки пенсионер още 6 месеца, а премиерът Кирил Петков осигури 75 лв. бонус ваксинация за възрастните.

Вицепремиерът Корнелия Нинова погна колекторските фирми, финансист № 1 Асен Василев стартира бюджетната процедура и до края на месеца разчетите трябва да са готови. Екоминистърът Борислав Сандов осигури 47 млн. за общините - за да се борят с мръсния въздух. Мярката 60/40 бе продължена, подкрепата от 1000 лв. за медиците на първа линия - също. Намериха се пари дори за даровитите деца и ремонта на студентски общежития.

Проф. Асена Сербезова потуши напрежението

между Детската болница и база "Лозенец".Но вместо в спокоен делови режим, кабинетът влезе в новата година под удари от всички страни.

Първи, разбира се, го сурвака Борисов. С градушка от Плана за възстановяване до медиите, които дръзнали да не хулят министрите. Четири дни по-късно се оказа, че лидерът на ГЕРБ има доста по-сериозни проблеми от премиерската игра на шах в новогодишната нощ, която шумно не хареса.Докато температурите рязко се вдигаха при Борисов, докато се обясняваше в националната полиция за нощното шкафче, Мата Хари и кюлчетата, студеният атмосферен икономически фронт срещу кабинета нахлу в държавата. И донесе от три места страховитата новина, че кабинетът става да управлява рискове, но е безсилен да се справи с кризи. И то от хора, свързани с властта - Иван Костов, идеологът на градската десница, Димитър Иванов, лондонският експерт на БСП и Иво Христов, дясната ръка на президента Радев.

Скептицизмът на Командира към кабинета не само не бе прикрит. Нещо повече - той очерта страховита спирала от кризи, висока смъртност и страх.

Изправени сме пред замръзнала икономика. Има голяма опасност от стагфлация, обяви в същото време макроикономистът проф. Димитър Иванов и прогнозира намаляване на спестяванията.Имате изначално погрешен фундамент, върху който се строи паянтова сграда, която всеки момент ще се срути", добави и Иво Христов.

Партийните удари потънаха в геополитическия ураган

САЩ-Русия заради Украйна и извадиха на повърхността стаеното напрежение по оста "Дондуков" 1 - "Дондуков" 2. В разрез с президентската позиция "Крим е руски", Кирил Петков защити евроатлантическата позиция на страната ни и обяви, че без съмнение полуостровът е окупиран. Докато военният министър Стефан Янев повтаря, че нищо не налага струпване на натовски войски у нас, премиерът каза, че това все пак е въпрос на разговори. Нищо, че до този момент НАТО не е искала нищо подобно от нас. Точка сложи президентът Румен Радев заявявайки: "Към момента никой не е поставял въпроса за разполагане на военни бази в България заради кризата между Русия и Украйна и към момента не съществува такава необходимост".

В същото време изпитание за кабинета и управляващата коалиция се оказа и мъглата около отношенията ни със Северна Македония. Совалките на Кирил Петков и опитите му за решаване на проблема със Скопие срещнаха категоричната позиция на Слави Трифонов. Той настоя геополитическият пъзел около съседите да бъде нареден с тристранно споразумение - след като партньорите ни от САЩ и Европа искат Скопие да започне преговори за членство в ЕС, САЩ да премахнат визите за българи, а страната ни да бъде приета в Шенген.

Партийният сблъсък по темата предстои - на КСНС при президента идната седмица. Той ще даде отговори на въпроса колко плътни са

градоносните облаци между президентството и "Позитано" 20

Ако заради старата вражда на Корнелия Нинова с Кирил Добрев показното изключване на основния й опонент не бе еднозначно прието като удар по Радев, то назначаването на отстранения от държавния глава Калоян Методиев за началник кабинета на вицепремиера Нинова окончателно затвърди мнението, че между нея и Радев се завихря торнадо.

Още повече, че проф. Иво Христов се включи във вихрушката около кабинета, обявявайки, че министрите няма да се справят с кризите. На този фон предстощият протест на Възраждане заради зелените сертификати само дава знак, че омикрон вълната и здравните катаклизми допълнително ще повишат напрежението.

Ще има ли политически гръмотевици? За социолозите светкавиците край Министерски съвет са "буря в чаша вода" (Андрей Райчев). За астролозите - заради ретроградната Венера и Ретроградния Меркурий нищо няма да е наред до 4 февруари (Гал Сасон). След година на партийни трусове, избори и липса на редовно правителство за хората и бизнеса

важни са не изпитанията пред министрите, а как ще преминат през тях:

от борбата с корупцията до преодоляване на инфлацията и икономическата криза. Кирил Петков и Асен Василев станаха гаранти на промяната. Успехът им зависи от резултатите.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай