Няма прошка за сметките за тока

Замразяване на сметките за ток не се предвижда, заяви енергийният министър Петкова

Няма прошка за сметките за тока | StandartNews.com

Веднага след въвеждането на извънредното положение заради коронавируса у нас политици и граждани надигнаха глас, че трябва да се замразят сметките за ползваната електроенергия. Енергийният министър Теменужка Петкова бе категорична, че това засега не се предвижда.

„Енергийният сектор е реално свързан с националната сигурност. Твърдо застъпваме зад тезата, че най-добрият вариант е всеки един от нас да търси вариант да плати своята сметка текущо“, коментира Петкова пред Нова телевизия.

Тя се аргументира с това, че отлагането на сметките и съответното натрупване би било по-голям дискомфорт на гражданите, особено ако се стигне до удължаване на извънредното положение.

Теменужка Петкова обясни, че усилията на държавата са да се осигури непрекъснатост на доставките. И напомни на гражданите, че сметките могат да се плащат и онлайн.

„Преустановиха се всички планови ремонти. При този тип ремонти се налагат и временни изключвания. В този момент, когато хората са по домовете си, трябва да им осигурим комфорт. Всеки един авариен ремонт ще бъде извършен, но плановите може да се отложат“, каза тя.

Извършва се проверка дали всички държавни институции, телекомуникационни оператори и болници могат да осигурят захранване от два независими източника и един трети собствен генератор. Информацията за готовността на гореизброените ще бъде готова до ден и след това ще се пристъпи към изготвяне на предписания.

От 1 април цената на природния газ ще бъде с 40% по-ниска, по анализите на „Булгаргаз”. А механизмът за компенсиране все още се обсъжда. „До края на тази седмица искаме да имаме финален вариант”, каза Петкова.

По думите й и по трите важни за страната ни проекта работата върви по график. „И по Балкански поток, и по интерконектора България-Гърция продължава да се работи. До 2 април трябва да подпишем споразуменията за конфиденциалност по проекта АЕЦ „Белене”. Всичко се развива в рамките на очакванията”, каза министърът.

Тя смята, че зелената сделка може да бъде забавена, но тя ще се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай