Няма да изнасяме маски, докато не се презапасим

Българската индустрия ще може да произвежда по 14 км. водонепромокаем плат на ден

Няма да изнасяме маски, докато не се презапасим | StandartNews.com

Няма да изнасяме маски и облекла преди да сме се презапасили. Един комплект няма да се изнесе навън. Никой не дава гаранция, че тази пандемия ще е за кратко време. Кристин Лагард каза, че последиците ще бъдат чудовищни. Това увери премиерът Бойко Борисов по време на срещата при президента Румен Радев. Заводите работят на пълни обороти, гарантира Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: Обсъждат строга домашна карантина за пенсионерите

Държавният глава събра на "Дондуков" 2 Борисов, заместника му Томислав Дончев, министрите на здравеопазването и на вътрешните работи - Кирил Ананиев и Младен Маринов, шефа на националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и ръководителя на логистично-координационния център комисар Николай Николов, за да дискутират мерки срещу разпространението на коронавируса. Преди това Радев проведе телефонен разговор с Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: Радев иска мерки срещу спекулата

Водонепропускаем плат се произвежда на две места - Габрово и Търново. Българската индустрия ще може да произвежда по 14 км. плат на ден, ще се шият от 2 до 8 хил. маски и облекла, обясни премиерът. Блокирахме всички доставки и започнахме да си произвеждаме за нас. В момента сме натоварили на максимум мощностите, за да можем да си произведем нужното за вътрешния пазар, каза Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: 1000 лв. за лекарите чисто

Само обединена, силна, хладнокръвна умна, нация ще може да се справи с това. Няма държава в Европа, която да няма недостиг на всеки един консуматив. Сега и ние като САЩ започваме да разбираме колко е важно икономиката да не бъде давана в Азия, коментира Бойко Борисов. И разказа: "В Турция действително го ударих на молба, защото те казаха "ми, ние първо ще си видим как е нашето положение и тогава", както правим и ние. Тези доставки бяха отказани навсякъде в Европа. Изведнъж блокираха всички заводи".

Оказа се обаче, че в България и шивашката, и текстилната промишленост са си добре развити, обобщи премиерът. Той съобщи, че интересът към текстилната и шивашката ни индустрия е голям, защото тази два сектора са се изнесли от Европа към Турция, Китай и Виетнам. Но ние няма да изнесем една маска, преди за се презапасили собствените си нужди, подчерта още веднъж Борисов.

За радост се оказа, че имаме много спиртоварни. Има няколко, които правят по 1000 тона на месец, съобщи още Бойко Борисов и допълни, че това също е възможност, когато пазарът ни се задоволи, да помагаме и на съседите.

 

Премиерът коментира и възможността за средства от Европа. ЕК заявяват подкрепа, но в какво се състои - да си преструктурираме нашите фондове, каза Борисов.

Решението за затваряне на границите за хора от за трети страни - Северна Македония, Турция и Сърбия, е взето, но още не е разпратено като документ. Не е ясно и дали забраната важи за лекари и дипломати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай