НС гласува последни промени в Изборния кодекс

Депутатите ще гласуват на второ четене последните промени в Изборния кодекс

НС гласува последни промени в Изборния кодекс | StandartNews.com

Депутатите ще гласуват на второ четене промените в Изборния кодекс, предвиждащи връщането на стария праг при преференциалния вот. Това ще се случи на първото за седмицата пленарно заседание.

Новите текстове предвиждат да се върнат старите правила – 7% праг на парламентарните и местните избори и 5% на изборите за депутати в Европейския парламент. Законодателната инициатива е на ГЕРБ, а решението за нея дойде след заседание на Изпълнителната комисия на партията. То бе провокирано от широкото обществено недоволство, породено от чувствителното завишаване на праговете с промените на кодекса през месец февруари.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще гласуват и решение за удължаване срока на действие на Временната анкетна комисия, която проучва изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство. Проекторешението предвижда срокът на действие на комисията да бъде удължен с три месеца.

На гласуване ще бъдат подложени още промените в Закона за банковата несъстоятелност и Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай