Новото правителство. Гледайте НА ЖИВО старта му

Народното събрание избира министрите

Новото правителство. Гледайте НА ЖИВО старта му | StandartNews.com

14:15 ч. - БСП приема своето участие в кабинета като социален гарант за грижата към хората. Това заяви лидерът на БСП и бъдещ министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на дебата за избора на кабинета "Кирил Петков". Ние разбираме участието си в това правителство като продължение на непрекъснатите ни 5-годишни усилия за промяна на модела на управление на ГЕРБ, каза още Нинова.

Искам да поздравя господата Петков и Василев за усилията, които положиха, заяви Корнелия Нинова. По думите й те са положили усилия, търпение и разум, за да съберат четири партии.

"Благодаря на другите коалиционни партньори, затова че се вслушаха в нас, а просто приеха необходимостите на деня, необходимостите на следващите 100 дни, необходимостите на следващите 4, а защо не и повече за България и българския народ", заяви още Корнелия Нинова.

14:05 ч. - Шокиращо предупреждение е получил депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров. Рап звездата Ицо Хазарта разкри това в реч от парламентарната трибуна.

„Получих едно много недвусмислено послание - че ако продължа да подкрепям Кирил Петков и Асен Василев, ще загубя най-ценното нещо, което имам. И ми се иска хората, автори на идеята да получа това послание, да знаят, че то е най-силната мотивация да заявя, че моето място е тук, в този отбор, в който вярвам и съм убеден, че той ще работи за България”, каза Хазарта.

Човек съм, страхувам се, каза рап изпълнителят. И допълни: "Но Аден Василев ми каза: В този живот има по-важни неща от страха!".

13:55 ч. - Тези, за които гласувахте, връщат бившата Комунистическа партия и мрежите на Държавна сигурност във властта. Това каза Даниел Митов (ТЕРБ-СДС) по време на дебата за избор на кабинета "Кирил Петков".

Новото мнозинство е доминирано от партия, която заявява, че ще постига леви цели с десни инструменти. Друга субстанция от коалицията съобщава, че антисистемна партия.Четвъртият елемент е бившата Комунистическа партия, която така или иначе не се е отказала от тоталитарното си наследство. Неизбежният извод е, че се оформя ляво-либерално управление, каквото беше правителството на Тройната коалиция, заяви още Митов.

13:40 ч. - Ние от ДПС няма да подкрепим предложените програма, структура и състав на правителството, защото не сме участвали в никакви разговори за тях. Но ние ще бъдем конструктивна опозиция и ще дадем своя принос за подобряване благосъстоянието на българските граждани, за възстановяване на държавността. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от парламентарната трибуна по повод избирането на кабинета "Кирил Петков".

ВИЖ ОЩЕ: ДПС няма да подкрепи кабинета. Ще работи за хората

Днес от този най-висок подиум на българската държава, призовавам всички смели и доблестни лидери, активните и свободни граждани да осъдим погазването на Конституцията и законите на страната, да осъдим полицейщината и да застанем под истинското знаме на демокрацията и държавността. Нека да защитим демокрацията и държавността днес, за да сме спокойни за бъдещето на нашите деца утре, призова Карадайъ.

13:30 ч. - Ще бъда пръв между равни. Ако гласувате този състав на кабинета, ще бъда премиер на всички българи. Това обяви кандидатът за премиер Кирил Петков, представяйки състава на правителството си в пленарна зала.

Днес е важен ден да продължим промяната. Промяната на мисленето и промяната в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно, каза  Петков.

Първият приоритет на новото правителство е цената на тока. Не трябва да се допуска увеличаване на цената на тока за битовите потребители, тя трябва да се намали за бизнеса, каза Петков.

Той заяви, че мотото на правителството ще бъде "Нулева толерантност към корупцията".

Основен приоритет на кабинета ще е и справянето с кризата, предизвикана от коронавируса. Ще въведем зелен сертификат в Министерски съвет, обеща Петков. И обяви: "От утре всички министри със зелен сертификат".

13:20 ч. - Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров представи биографична справка за кандидата на министър-председател Кирил Петков. Заяви, че в Харвардския университет той е класиран между най-добрите 10% в своя випуск. Като предприемач развива проекти в областта на проекти с висока добавена стойност. 

Кирил Петков е номиниран за министър-председател от най-голямата ПГ и е призван да състави правителство на България, каза Гюров.

"Убеден съм, че това е достойна кандидатура на човек, който ясно съзнава своята отговорност да поеме управлението на страната в този особено труден момент на икономическа, енергийна и здравна криза. Сигурен съм, че Кирил Петков има волята да поведе борбата с корупцията и да изпълни основния ангажимент, залегнал в коалиционното споразумение, а именно - нулева толерантност към корупцията", посочи Гюров. Той заяви още, че Петков заедно с екипа на МС ще продължи промяната, водена от служебния кабинет, следвайки принципите на прозрачност и почтеност.

13:10 ч. - Залп на английски срещу президента Румен Радев даде ГЕРБ при старта на извънредното пленарно заседание за избор на кабинета "Петков".

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ със залп на английски срещу Радев

Служебните кабинети сътвориха безпрецедентен хаос във всяка област на обществения живот, обяви в декларация Десислава Атанасова. Тя заяви, че служебните кабинети са се провалили в опазване живота и здравето на българите в пандемията и са се превърнали в инструмент за внушения и инсинуации. В края на декларацията на ГЕРБ Атанасова проговори и на английски. С което предизвика овации и дюдюкания в залата.

13:03 ч. - Народното събрание започна извънредното си заседание за избор на кабинета "Кирил Петков". Кворумът бе 227 депутати. По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ - СДС заседанието се предава пряко по БНТ и БНР.

12:59 ч. - Надявам се оттук нататък да говорим за резултати. Това бе единственото, което каза бъдещият премиер Кирил Петков, влизайки в Народното събрание.

12:55 ч. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова влязоха в Народното събрание за извънредното заседание, на което ще бъде избран кабинетът "Петков". Влизам с надежда, каза Радев.

12:44 ч. Електронната идентификация ще е първата ми задача. Това каза новият министър на електронното управление Божидар Божанов, минути преди старта на пленарното заседание за избор на кабинета. Той съобщи, че много скоро гражданите ще заявяват услуги през телефона си.

12:35 ч. - Лидерът на БСП влезе в НС за извънредното заседание, на което ще положи клетва като вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в кабинета "Петков".

ВИЖ ОЩЕ: Изненада! Ето първата работа на правителството

Първите 100 дни са за овладяване на кризите, каза Нинова. „Трябва да започнем да работим от утре. Твърде много се забавихме с тези три избора през годината. Натрупаха се много проблеми. Винаги има нужда от кредит на доверие, но не очаквам такова”, добави тя.

Нинова посочи язовирите като своя първа задача в Министерството на икономиката и индустрията. Връщането й в ресорното ведомство тя определи като естествено продължение на усилията на БСП през последните пет години да бъдат алтернатива и опозиция на ГЕРБ.

12:30 ч. - Народното събрания се събира днес на извънредно заседание от 13 ч. То ще избере кабинета с премиер Кирил Петков. От 14.00 часа, държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 представителите на служебното правителство, назначено с указ на 16 септември 2021 г. Тържествената церемония по приемственост в изпълнителната власт ще се състои в 15:00 часа в Гранитната зала на Министерския съвет

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай